Állati

Gyűrűsfarkú makik születtek a debreceni állatkertben

Az egyhetes apróságokat a látogatók születésük óta megpillanthatják a kifutójukban, egyelőre anyjuk gondoskodása mellett.

2022.08.19 01:30MTI

Két gyűrűsfarkú maki született a debreceni állatkertben - közölte az intézmény vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Nagy Gergely Sándor közleménye szerint az egyelőre ismeretlen nemű egyhetes apróságokat a látogatók születésük óta megpillanthatják a kifutójukban, egyelőre anyjuk gondoskodása mellett.

Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ők töltik a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutatnak.

Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartoznak, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95 százalékkal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében.

Ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

A jelen körülmények között különösen fontos, hogy a katták mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp ezért a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó debreceni csapat egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében tavaly másik állatkertbe költözött, helyükre pedig négy kiváló genetikájú nőstény - köztük az ikrek anyja - érkezett a Rotterdami Állatkertből - írta Nagy Gergely Sándor.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.