Oktatás

Rétvári: továbbra is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba

Ismét útnak indulnak a tankönyvek az iskolákba.

2022.08.01 11:08MTI

Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Üllőn újságírók előtt.

Rétvári Bence a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktárában tartott sajtótájékoztatón bejelentette: hétfővel ismét útnak indulnak a tankönyvek az iskolákba.

Emlékeztetett: a kormány évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a családtámogatások részévé teszi a tankönyvtámogatást, amivel minden közoktatásban részt vevő gyermek számára ingyenessé vált a hozzáférés a tankönyvekhez.

Ez gyermekenként több tízezer forint kiadást vesz le a családok válláról - fűzte hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence közölte: a KELLO két raktárában összesen 13 millió tankönyv vár arra, hogy kiszállítsák az iskolákba. Hozzátette, hogy az idei választásokon a baloldal programjában szerepelt az állami tankönyvrendszer megszüntetése, a tankönyvpiac újbóli privatizálása, amivel visszaállt volna a 2010 előtti rendszer, és ismét magánkiadók jelentek volna meg a tankönyvkiadásban, a családoknak pedig ki kellett volna fizetniük az emelkedő tankönyvárakat.

Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy idén is rendben lesz a tankönyvellátás, az oktatási év kezdetére az iskolák által megrendelt tankönyvek megfelelő minőségben, a kívánt mennyiségben rendelkezésre fognak állni.

Hozzátette, hogy idén sokkal nehezebb feladat volt a tankönyvek előállítása a koronavírus-világjárvány okozta logisztikai problémák, az energiaválság és az orosz-ukrán háború okozta infláció miatt.

Nagyon megdrágultak az alapanyagok, és a papír is kétszer annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt, de sikerült kezelni a problémákat - fűzte hozzá az ügyvezető.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.