Választás

Országos nemzetiségi mandátumokat adott ki az NVB

Turó Flóriánnak és Perecz Lászlónak.

2022.06.23 17:10MTI

Két országos nemzetiségi mandátumot adott ki csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az Országos Roma Önkormányzatban 2019-ben szerzett mandátumot a Fiatal Romák Országos Szövetsége listájáról Sárközi János József, aki május 23-án meghalt. Amennyiben az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, a mandátumot a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt kapja meg. A jelölőszervezet képviselője a rendelkezésre álló határidőn belül azt kérte az NVB-től, hogy a megüresedett mandátumot a lista 28. helyén szereplő Turó Flóriánnak adja ki.

Az Ukrán Országos Önkormányzatban 2019-ben a "Kijevi Rusz" Magyarországi Ukránok Hagyományőrző Egyesülete listájáról mandátumot szerző Rucskó Viktor egy éven át nem vett részt az önkormányzat munkájában, ezért a közgyűlés megállapította mandátuma megszűnését. A listát állító jelölőszervezet képviselője azt kérte az NVB-től, hogy a mandátumot a lista 6. helyén szereplő Perecz Lászlónak adja ki.

Mivel a bejelentések megfeleltek a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumokat Turó Flóriánnak és Perecz Lászlónak.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.