Járvány

Rusvai elmondta, kik védettek a majomhimlő ellen

A virológus biztos benne, hogy Magyarországon is megjelenik a vírus.

2022.05.25 07:45ma.hu

Az 1979 előtt született emberek már most védettek a majomhimlő ellen - ezt mondta Rusvai Miklós állatorvos, virológus az InfoRádiónak.

Kifejtette, hogy a majomhimlő csak azt követően kezdte megfertőzni az embereket, hogy 1980-ra a vakcinázás által elpusztították a fekete himlőt.

"Most sem kell tartania annak a fertőzéstől, illetve a megbetegedéstől, aki megkapta a himlő elleni védőoltást. Tehát az 1979 előtt születettek biztonságban vannak" - fogalmazott Rusvai Miklós.

Hozzátette azt is: biztos abban, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik, de pandémiára nem számít, szerinte csak szórványos esetek és "családi-közösségi halmozódások" lesznek. "Most, hogy a Covid által okozott korlátozásoknak vége, megindult a turizmus, ez alkalmat ad a majomhimlő vírusának arra, hogy Afrikán kívül is megjelenjen. Csak az alkalmat várta" - fejtette ki.

Rusvai Miklós azt is hangsúlyozta, hogy a vírus csak szoros érintkezés útján terjed, vagyis azáltal nem, ha egy fertőzött eltüsszenti magát a villamoson. Példaként említette a fertőzési lehetőségek között a szülő-gyerek kapcsolatot, az élettársi kapcsolatot, a szexuális viszonyt, valamint az ápolt és ápoló közötti kapcsolatot.

"Sajnos a vírus nagyon ellenálló, tehát a környezetben hosszú ideig fennmarad, a mindennapos használati tárgyak is terjeszthetik a betegek környezetében" - mondta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.