Felsőoktatás

Űrmérnök és építmény-informatikai mesterképzés indul szeptembertől a Műegyetemen

Magyarországon elsőként.

2021.11.25 03:30MTI

Űrmérnök és építmény-informatikai mesterképzést indít jövő szeptembertől - Magyarországon elsőként - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Az intézmény szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az öt műegyetemi kar együttműködésében létrejövő űrmérnök mesterképzés hallgatói űripari projektekbe kapcsolódhatnak be akár az egyetemen, akár ipari partnereknél, a megszerzett tudást mind a magyar, mind a nemzetközi űrszektorban kamatoztathatják, a kutatási területen kiemelkedők pedig akár doktori képzésen is folytathatják tanulmányaikat.

Az angol nyelvű építmény-informatikai mérnökképzésen végző hallgatók többi között az épített környezettel és létesítményekkel kapcsolatos kihívások informatikai, valamint építőmérnöki tudást igénylő problémáinak megoldására válnak alkalmassá - ismertették.

A BME oktatási rektorhelyettesét, Bihari Pétert idézve azt írták: arra számítanak, hogy 2022-ben a gazdasági mellett a műszaki, az informatikai és a természettudományi képzési területet választó jelentkezők száma is növekedik majd, mert az intézményben minden karon olyan szakembereket képeznek, akik tíz-húsz év múlva is alkalmasak lesznek a kor problémáinak megoldására.

A felvi.hu adatai alapján tudatták: 2021-ben a nappali felsőfokú alap-, mester- és osztatlan képzésekre csaknem 102 ezren jelentkeztek Magyarországon. A leggyakrabban a gazdasági képzési területeket választják, de az előző évhez képest nőtt a műszaki és az informatikai képzési területet választók száma is.

A műszaki területre jelentkezők egyharmada a Műegyetemet választja első helyen - tették hozzá.

Kitértek arra is: az intézmény péntektől online nyílt napokat tart, amelyeken - különböző határidőkig - az új képzésekről is tájékozódhatnak majd a felvételizők.

Az egyetemen 8 karon, 25 alapszakon és 38 mesterszakon tanulhatnak a hallgatók műszaki, informatikai természettudományi, gazdasági és társadalomtudományi területeken - olvasható a közleményben.

A nyílt napokra jelentkezni a https://nyiltnap.hszi.bme.hu oldalon lehet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.