Önkormányzatok

Helyettes államtitkár: a közigazgatás helytállt a megváltozott körülmények között

Sikerült zökkenőmentesen megoldani a személyes kontaktusok minimálisra csökkentését és felgyorsítani az online közigazgatás működését segítő fejlesztéseket.

2021.10.05 15:05MTI

A magyar közigazgatás becsülettel helytállt a megváltozott körülmények között - mondta a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Siófokon.

Almási Győző a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők tanácskozásán hozzátette: a koronavírus-járvány ideje alatt az emberi élet védelme mellett fontos volt az ország és a közigazgatás működőképességének fenntartása.

Emlékeztetett: tíz éve új alapokra helyezték a területi közigazgatást, a 2011-ben létrehozott járási és a kormányhivatali struktúra beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Azt mondta, a veszélyhelyzet kihirdetésével új korszak kezdődött a közigazgatásban, formailag és tartalmilag új alapokra kellett helyezni a hatóságok és az önkormányzatok működését.

Sikerült zökkenőmentesen megoldani a személyes kontaktusok minimálisra csökkentését és felgyorsítani az online közigazgatás működését segítő fejlesztéseket - jegyezte meg.

A helyettes államtitkár elmondta: a rendszer képes volt a védekezésre, az oltási feladatok megszervezésére; "a járvány sikeres kezelése illetve a közigazgatás hatékony működésének fenntartása egyértelműen igazolta, hogy jó munkát végeztünk" - fogalmazott.

"A Regőczi István Alapítvánnyal közösen komoly munka folyik annak érdekében, hogy a járványban a szüleiket elvesztett gyerekek számára a gyámhivatalok és kormányhivatalok által nyújtott támogatást egyedi igényekre szabott, alapítványi segítséggel előkészítsük" - közölte.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a Magyar falu program részeként a falusi útalap keretében az év végéig 3000 kilométer mellékútszakasz felújítása fejeződött be vagy kezdődik el, jövőre pedig 1500 kilométer hosszan terveznek fejlesztést a mellékúthálózatokon.

A program a jövőben nagyobb forrással támogatja a kedvezményezett településeken működő mikro- és kisvállalkozásokat, és heteken belül eredményt hirdetnek a kisboltok támogatására kiírt pályázatban. Az év elején 305 olyan kistelepülés volt Magyarországon, ahol nem működött bolt, ezen települések felében nyílhat újra üzlet - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy a Somogy megyében 2019-ben és 2020-ban csaknem 1400 nyertes pályázatot hirdettek ki 13 milliárd forint értékben, és több mint tízmilliárd forintból 118 kilométer út felújítása kezdődött el vagy fejeződött be.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.