Diplomácia

Magyarul üzent a magyaroknak Károly herceg - videó

A brit-magyar diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulója alkalmából köszöntötte a magyarokat a trónörökös.

2021.09.14 11:39ma.hu

A Magyarország londoni nagykövetsége által közzétett felvétel elején a herceg egy "Jó napot kívánok!"-kal köszönt, majd üdvözletét küldte Áder János köztársasági elnök és a magyar nép számára.

A brit trónörökös immár anyanyelvén elmondta, nagyon örül annak, hogy 100 évnyi barátság után továbbra is számos területen együttműködünk.

Bízik abban is, hogy Magyarország a klímaváltozás elleni küzdelemben és a biodiverzitás megőrzéséért is küzdeni fog - tette hozzá.

A herceg említést tett az Egyesült Királyságban élő, jelenleg legnépesebb magyar diaszpóráról is, akik szerinte rendkívüli módon, nagyon nagy mértékben hozzájárulnak a brit élet minden szegmenséhez, beleértve a koronavírus-járvány elleni küzdelmet is.

A herceg ezt követően a "két nemzet kapcsolatainak legikonikusabb szimbólumról" is beszélt: a Lánchídról, amelyet William Clarke tervezett és Adam Clarke épített meg. Hozzátette: a híd ötletével előálló Széchenyi István is járt Angliában, és sokat tanult az ottani tapasztalataiból, például a lóversenyeket is angol mintára honosította meg. A herceg szerint a kereszténység is közös kapcsolódási pontot jelent a két nemzet között.

Károly herceg arról is beszélt, hogy 1990-ben és 2010-ben ő is járt Magyarországon. Elmondta, hogy személyesen ismerte Makovecz Imrét, valamint a Szalonna és Bandája nevű népzenei együttesre is emlékszik, akik a hatvanadik és hetvenedik születésnapján is felléptek a Buckingham-palotában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.