Környezetszennyezés

Hatvan köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai

Több konténerbe pakolva szállított el, mintegy 500 ezer forintos költségen.

2021.01.13 02:30MTI

Nógrád és Pest megyei erdőkből 60 köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek és szállíttattak el az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai decemberben, a munka ebben az évben is folytatódik - közölte az MTI-vel a balassagyarmati székhelyű társaság.

Az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészete december 23-án, 28-án és 29-én a Nógrád megyei Bátonyterenye-Kisterenye, Salgótarján és Vizslás települések határában több mint 50 köbméter illegális hulladékot gyűjtött össze, és több kontérnerbe pakolva szállított el, mintegy 500 ezer forintos költségen - írták a közleményben.

Szintén decemberben szállított el Sződ település határából közel 10 köbméter építési törmeléket az erdőgazdaság Váci Erdészete. A rakodógép segítségével megrakott konténernyi illegális szemét elszállításának és megfelelő hulladéklerakóban történő elhelyezésének több mint 100 ezer forint költségét itt is az erdőgazdaság vállalta.

Mint írták, a zrt. által kezelt erdőterületekre, az országos helyzethez hasonlóan, leginkább vegyes kommunális hulladékot helyeznek el, az erdészek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy jelentős az építési törmelék, a gumiabroncs, autóalkatrész, és egyéb veszélyes hulladék illegális kihelyezése is.

Az Ipoly Erdő Zrt. is csatlakozott a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű országos programhoz, melynek keretében az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen.

A munka idei folytatása érdekében az Ipoly Erdő Zrt. pályázatot nyújtott be, melynek elbírálása, eredményhirdetése márciusban várható - közölték, hozzátéve, hogy a megelőzés érdekében az Agrárminisztérium felhívására az állami erdőgazdaságok elkészítették azt a tervezetet, amely alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.