Környezetszennyezés

Jelentős környezeti kárt okozó szennyezés történt a Dunánál Szigetszentmiklóson

Olajszennyezés miatt III. fokú készültséget és védekezést rendeltek el.

2020.12.13 17:38ma.hu

Szombaton (2020.12.12.) dél körül a területileg illetékes Katasztrófavédelmi, valamint Vízügyi Igazgatóság a Tebe sori Ráckevei-Soroksári-Duna lejárónál lakossági bejelentés alapján kivizsgált olajszennyezés miatt III. fokú készültséget és védekezést rendelt el - jelentette Szigetszentmiklós hivatalos Facebookon-oldalán.

Mint írták, ismeretlenek a Tebe sor végén meglévő Duna parti lejárónál nagy mennyiségű olajat fejtettek a mederbe a városi csapadékvíz kitorkolló műtárgy mellett illetve közelében, ezért becslések szerint közel 300 m2 nádas szennyeződött olajjal amely a vízfelszínen összefüggő 2-3 cm vastagságú bevonatot képzett.

A bejelentés alapján az illetékes Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. szakaszmérnökségének munkatársai a szükséges izolációt elvégezték, gondoskodnak az olajfilm adszorbensekkel történő megkötésére a kárelhárítás kapcsán.

A munkálatok vasárnap is folytatódnak. Tekintettel arra, hogy jelentős környezeti kárt okozó szennyezés történt, a csapadékvíz hálózatot vagyonkezelő Szigeti Vízművek Nonprofit Kft. ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságnál.

Önkormányzati lakosságvédelmi beavatkozásra nem volt szükség.

"Fentiek alapján a természeti károk mérséklése és elhárítása folyamatban van, a jelenlegi állapotok szerint a szennyezés a nyílt vizet nem érte el, ennek monitorozása folyamatos lesz a következő napokban. Megkérjük a lakosságot, hogy ha valaki az elmúlt napokban gyanús tevékenységet észlelt a város területén az olajszennyezéssel kapcsolatban, jelentkezzen önkormányzatunknál a nyomozás elősegítése érdekében!" - hívták fel a lakosság figyelmét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.