Koronavírus

Karácsony Gergely az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolja

Sokan nem tudják kifizetni a tesztet, pedig ezen múlhat, hogy lesz-e munkahelyük, járhat-e iskolába gyermekük.

2020.09.10 12:48MTI

Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében.

A főpolgármester Facebook-oldalán olvasható levél szerint a kormány és az orvosi kamara szakemberei egyaránt fontosnak tartják "az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén", hiszen sokan nem tudják kifizetni a tesztet, pedig ezen múlhat, hogy lesz-e munkahelyük, járhat-e iskolába gyermekük.

"Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem vesztheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé" - írta. Ezért kérdezi a miniszterelnököt - folytatta -, hogy mit tervez a kormány "a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében".

Karácsony Gergely szerint az oktatási intézményekben, a fiatalok között terjedő fertőzés miatt különösen indokolt a tanárok ingyenes állami szűrése. Külföldi példák azt mutatják, hogy a fertőzés négy-öt héten belül a fiatalabbakról átterjedhet az idősebbekre. Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén - fogalmazott.

A főpolgármester levelében tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a főváros már több döntést hozott a járvány elleni védekezés érdekében: igyekszik elérni, hogy a tömegközlekedésben mindenki használjon maszkot és kiemelten védi szociális intézményeit.

"Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok - az első hullámhoz hasonlóan - továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről" - írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.