Koronavírus

Szijjártó: 240 magyart hoznak haza Észak-Amerikából csütörtökön

A világjárvány miatt több ezer magyar rekedt külföldön, közülük már több mint hatezret haza tudtak hozni.

2020.04.02 16:50MTI

Csütörtökön 240, a koronavírus-járvány miatt Észak-Amerikában rekedt magyart hoznak haza - közölte a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a világjárvány miatt sok akadály nehezíti az emberek életét szerte a világban, ilyenek az utazási korlátozások is, amelyeket az államok a saját légtereikre is bevezettek. A polgári légi közlekedés lehetőségei teljesen beszűkültek, a világ sok országa nem indít és nem fogad menetrend szerinti járatokat - tette hozzá.

Ennek következtében több ezer magyar rekedt külföldön, közülük már több mint hatezret haza tudtak hozni.

Ezt "Magyarország modern kori története legnagyobb hazatérési akciójának" nevezte a miniszter.

Több száz magyar rekedt az Egyesült Államokban és Kanadában. Értük külön repülőgépeket küldtek, hiszen más módon nem lett volna lehetséges a hazajutásuk - mondta Szijjártó Péter.

Csütörtökön 240 magyart és huszonnyolc külföldit (tizenhét szlovákot, tíz szlovént, valamint egy horvátot) szállítanak haza négy amerikai és egy kanadai városból: New Yorkból, Chicagóból, Miamiból, Los Angelesből, továbbá Torontóból. Ők a légitársaságok járattörlései miatt máshogy nem juthatnának vissza otthonaikba - fűzte hozzá.

Még mindig van világszerte mintegy kétezer olyan magyar ember, aki szeretne hazatérni, de egyelőre nem tud. Az ő hazaszállításukon dolgoznak, a lehetőségek azonban egyre szűkülnek - mondta a miniszter.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.