Kajdacs Községi Önkormányzat

Sajtóközlemény

Megépült a gyógynövény-feldolgozás célú ipari park Kajdacson.

2019.10.15 13:15ma.hu

Kajdacs Községi Önkormányzat 2017-ben 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című pályázati kiíráson. A 300 millió forint összköltségvetésű beruházásból ipari park létrehozása valósult meg.

A projekt eredményterméke egy olyan gyógynövény, zöldség, gyümölcs feldolgozására alkalmas barnamezős beruházás, amely együttesen biztosítja új munkahelyek teremtését, kistermelők és kisvállalatok beszállítási lehetőségének kialakítását, valamint új, magas hozzáadott értékű szolgáltatás megyébe való településének lehetőségét.

A projekt megvalósítása során az Önkormányzat tulajdonában lévő fejlesztési területen kialakításra került a barnamezős beruházás eredményeképpen létrejött ipari park infrastruktúra hálózata, amely többek között magába foglalja az úthálózat, az elektromos hálózat, a közmű és csatornahálózat kiépítését, szennyvízkezelő kis létesítmény és megújuló energiahasznosító berendezés telepítését. Ezek az alap infrastruktúra elemek látják el az ipari park működését. Az ipari park alapinfrastruktúrájának kiépítése keretében megvalósult az iparterület víz, elektromos vezetékrendszerrel való ellátása, valamint a terület védelmét biztosító kerítés, parkoló és a főúthoz való bekötőút kialakítása.

Kajdacs Község Önkormányzata olyan mezőgazdasági infrastrukturális beruházást valósított meg, amely nem csak Kajdacs, hanem a szomszédos települések helyi munkahelyteremtő szükségletein alapuló és a gyógynövénytermesztés beindítását követően fenntartható és gazdaságos működést jelent. A közvetlen munkahelyteremtő értékén kívül több száz közvetett munkahelyet teremt a következő területeken: kistermelői gyógynövénytermesztés, speciális igényeket kielégítő zöldség-, és gyümölcstermesztés, vadon termő gyümölcsök és gyógynövények betakarítása, alapanyag szállítmányozás, készáru szállítmányozás, melléktermék pellet pogácsák hasznosítása. Közvetlenül teremtett munkalehetőségek: nyersanyag és késztermék mozgatás, raktározás, csomagolás, betelepülő feldolgozó cégek munkahelyei.

Az ipari park más ipari parkok méretéhez képest jóval kisebb méretű, de a településhez és a támogatandó tevékenységek gazdaságos üzemeltetéséhez képest arányos léptékű.
(Szponzorált tartalom)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.