Tragédia

Veronai tragédia: becsöngettek a sofőrhöz a gyászoló szülők

Még üzenetet is hagytak V. János házánál a veronai tragédiában elhunytak rokonai, de hiába. A sofőr most sem akart válaszolni kérdéseikre.

2018.11.16 08:30ma.hu

Október végén indult a veronai tragédia pere, ahová hiába várták a sofőr V. Jánost a gyászoló szülők, a férfi nem jelent meg. Mivel a történtek óta a sofőr nem hajlandó szembenézni a szülőkkel, többen úgy döntöttek: eljött az idő, hogy személyesen felkeressék és megpróbálják szóra bírni.

"A végtelenségig nem bujkálhat előlünk, valaminek történnie kell" - fakadt ki a Bors munkatársának Szendrei Endre, aki unokahúgát vesztette el a 17 áldozatot követelő szerencsétlenségben, és vállalta, hogy kiáll a gyászolók igazáért. "Mi nem akartuk megismerni ezt az embert, de tudom, neki is van egy lánya, ezért szeretném feltenni neki a kérdést: ha az ő gyereke nem száll le egy busz­ról, hanem halálra ég, akkor várna-e válaszokat a sofőrtől?"

A hozzátartozók közül néhányan egy békéscsabai kávézóban beszélgettek, mielőtt a férfi háza felé indultak. A Bors munkatársai elkísérhették őket, és követhették, vajon ajtót nyit-e nekik V. János. Drámai pillanatok zajlottak le: a családtagok órákig álltak a kapunál. Csengettek, kopogtak az ab­lakon, végül már dörömböltek. Délután érkeztek, de még késő este is várták, hátha hajlandó mutatkozni.

A rokonoknak senki nem nyitott ajtót annak ellenére, hogy egy autó ott parkolt a ház előtt. A szomszéd a Borsnak azt mondta, valaki egész biztosan a házban van. Az autón egyébként látható a szlovén pályamatrica, ami a családtagok szerint bizonyítja, hogy a férfi járt Veronában a tárgyalás előtt, hogy ottani ügyvédet fogadjon. A tárgyalásra valamiért mégsem ment el.

A csalódott rokonok egy üzenetet hagytak a postaládában.

"Sajnos az elmúlt időszak tapasztalataiból erre számítottunk. Ennyit ér neki a gyerekeink halála. Ezen a buszon ő volt a kapitány, az ő felelőssége volt minden, ami ott történik, de ezt nem akarja vállalni" – mondta az egyik hozzátartozó. "Úgy tudjuk, V. János azt állítja, nem ő vezetett, hanem a másik sofőr, aki a baleset után meghalt. Amikor az látta, hogy baj van, egyenesbe akarta rántani a kormányt, de nem sikerült."

Az autópálya kamerái rögzítették, hogy a baleset idején V. János ült a volánnál. Sikerült közben a lapnak elérnie a másik sofőr feleségét, aki megerősítette: ugyan a férjével V. János együtt dolgozott évtizedekig, a férfi teljesen elzárkózott előle is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.