Idióták

Adakozott a katolikus pap, feljelentették

A rendőrséggel együtt vonult ki az illetékes hivatal­ két munkatársa a csépai plébániára a napokban. Több lakos jelezte ugyanis a hatóságnak, hogy az atya élelmiszert adományoz az éhezőknek. Ezek a tartós élelmiszerek azonban szerintük nem "biztonságosak".

2018.07.12 17:56ma.hu

Éppen külföldön tartózkodott Antal András atya, amikor megcsörrent a telefonja. A plébánián dolgozó munkatársa hívta, miszerint a kapuban áll a rendőrség, két hivatali munkatárssal. A váratlan látogatók házkutatásra érkeztek. Mint kiderült, tavaly decemberben lakossági észrevétel érkezett a hatósághoz, miszerint a csépai atya rendszeresen élelmiszert adományoz a falu rászorulóinak – közölte haromhatar.hu-val a megyei kormányhivatal.

A bejelentéshez színes fényképeket is csatoltak, melyekről egyértelműen látszott, hogy akadt élelmiszer, amelynek lejárt a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési ideje. Az adományozott élelmiszerek ráadásul – a bejelentők szerint – azért sem biztonságosak, mert nem tudni, honnan származnak. Mivel idén ismét több alkalommal érkezett jelzés a lejárt „szavidejű” élelmiszer-adományok kiosztásáról, ezért vizsgálatot kezdeményeztek, és a helyszínre is kivonultak. A plébániai ellenőrzésen végül semmilyen élelmiszert nem találtak, de az atyának (írásban és telefonon is) felhívták a figyelmét arra, hogy az élelmiszer-adományozás uniós és nemzeti jogszabályoknak megfelelően élelmiszer-forgalmazásnak minősül.

Élelmiszert forgalmazni azonban csak erre a célra regisztrált szervezetnek lehet, a beazonosíthatóság és nyomon követhetőség szabályait betartva. A későbbiekre vonatkozóan pedig arra kérték az atyát, az élelmiszer forgalmazását jelentse be az illetékes hivatalnál, és tegye lehetővé az élelmiszer-szállítmányok ellenőrzését. Ez utóbbi igen komoly papírmunkával járna, ugyanis az atya sokszor másoktól kap (nem túl jelentős mennyiségű) tartós élelmiszert éppen abból a célból, hogy ossza szét a segítséget kérő rászorulók között.

Antal András megdöbbenve értesült a történtekről, és hallgatta telefonon a hivatali­ dolgozók figyelmeztetését. Ugyanis egyházi törvény mondja ki, hogy egy vallási közösség saját belső szabálya, hitelvei és szertartási rendje szerint működik. Ezt állami szerv nem módosíthatja vagy bírálhatja felül. Az is törvénybe van rögzítve, hogy az állam a vallási közösségek irányítására, felügyeletére nem működtethet szervet és nem is hozhat létre. "Ennek ellenére a hatóság emberei azt állították, hogy ha az éhezőknek enni akarok adni, azt nem tehetem meg, ha nincs bejelentés a hivatal felé. Szomorú!" - vélekedik a diakónus, hozzátéve, az éhezők maguk mennek kérni a plébániára, nem pedig ő maga viszi el hozzájuk az élelmet, kötelezve arra őket, fogadják el és egyék meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.