Sajtóközlemény

Pályázati hírek

Elindult "Az építőipari BIM objektumhoz kapcsolódó építési, és üzemeltetési folyamatok automatizálását, és nyomon követését megvalósító integrált szoftver és hardver környezet kifejlesztése a teljes ellátási láncban" című projekt

2017.07.25 14:36ma.hu

Az IBCnet-Magyarország Kft. 150 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című pályázati kiíráson. A közel 189 millió forint összköltségvetésű beruházásból integrált szoftver kifejlesztése valósul meg.

A projekt eredményterméke, olyan jelölő hardware eszköz család kifejlesztése, amely mobil eszközökkel leolvasható, alkalmas automatikusan adatok küldésére, így BIM objektumok azonosítására, illetve a kapcsolódó szenzorok segítségével azok állapotának meghatározására és vizsgálatára. A BIM egy intelligens, modell alapú folyamatként határozható meg, amely az építőipari és az infrastruktúra-projektek gyorsabb, gazdaságosabb és környezet kímélőbb kivitelezéséhez és kezeléséhez nyújt segítséget.

A kutatás fejlesztés során kifejlesztett hardware és szoftver modulok nem csak az építkezés során, hanem a későbbi üzemeltetés számára is rengeteg előnyt biztosítanak, többek között mobil applikáció az adat kezelésre, az egyes BIM objektumok nyomonkövetésére vagy az építési terület, illetve a megvalósítandó műtárgy 3D modelljének a leképzésére.

Összességében egy olyan integrált hardware és szoftver környezet kifejlesztése a cél, amely mind komplexitásában, mind kommunikációs, illetve adatgyűjtési szempontból egyedülálló megoldás az építőiparban, az egész világon.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.