Csillagászat

Csillagászati központ épül a Bükkben

A Répáshután épülő csillagászati látogatóközpont egész Európában egyedülálló lesz, és 990 milliós állami támogatásból alakítják ki.

2017.12.21 14:38ma.hu

A Bükki Nemzeti Parkban, Répáshután megépülő csillagászati kutatóközpontról Nagy Júlia, a nemzeti park kommunikációs és ökoturisztikai osztályvezetője számolt be az MTI-nek. Pontos részleteket még nem tudni, a terveket januárban hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg az a kormányhatározat amely 2018-ban 564 millió, 2019-ben pedig további 426 millió forintot biztosít a Bükki Csillagda megépítésére. A létesítmény a bükki csillagpark új szenzációjának ígérkezik. Mind turisztikai, mind tudományos szempontból fontos szerepet tölthet majd be megnyitását követően.

A Bükki Nemzeti Park 2017 júniusában a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) ezüst-rendű minősítését kapta meg, hivatalosan is a csillagos égboltparkká nyilvánították. Ez a besorolás azt jelenti, hogy a felhőtlen és Hold nélküli éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható az adott területről. Derült nyári éjjeleken pedig a Tejút is jól megfigyelhető. Magyarországon a Zselic és a Hortobágy mellett ez a harmadik olyan védett térség mely teljesíti az IDA szigorú követelményeit.

A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének része, ezért az éjszakai ég látványát is meg kell óvni a jövő nemzedékei számára. Ezek a tények is indokolták a bükki csillagos égbolt park létrehozását. A park területén a jövőben nem történhetnek fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is – a park kezelési és világítási terve alapján – fokozatosan fényszennyezésmentesre cserélik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.