Felmerült ez a fajta spórolás is!

A polgármesterek, önkormányzati képviselők is adóznának a költségátalány után?

A parlamenti képviselők jövedelmének csökkentéséről tartandó ötpárti tárgyalásokon felvetődhet a polgármesterek, alpolgármesterek és önkormányzati képviselők költségátalányának megadóztatása is - tudta meg az MTI parlamenti forrásból.

2008.11.05 15:47MTI

A személyi jövedelemadó (szja) törvényben ugyanis az "igazolás nélkül elszámolható költségek" között egy sorban szerepelnek a parlamenti képviselők és az önkormányzati, választott tisztségviselők.

Az szja-törvény szerint igazolás nélkül elszámolható költség az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményéről szóló törvény szerint megállapított költségtérítés, valamit a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény szerint megállapított költségátalány összege. A szocialisták keddi informális frakcióülésén úgy foglaltak állást, hogy a képviselői jövedelmeket jövőre átlagosan 8 százalékkal csökkentenék - ezzel a közszférához hasonló mértékben vállalhatnák a válságkezelés következményeit. Az MSZP az adótörvényeket módosítaná; jelenleg az országgyűlési képviselők alapdíja az szja-szabályok szerint adózik, míg költségtérítése adómentes.

Ha a polgármesterekre és az alpolgármesterekre is kiterjesztik az "áldozatvállalást", az a 386 országgyűlési képviselőn túl további 8-10 ezer ember érintene, ha az önkormányzati képviselőkre is, akkor több tízezer ember eddig adómentes juttatása adózna. A számítások szerint, ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők jövedelme átlagosan 8 százalékkal csökkenjen, a költségtérítést 16 százalékkal kellene csökkenteni. Ez havonta ötvenezer forintos kiesést jelentene átlagosan egy-egy képviselőnek. Ha csak a költségátalányt adóztatnák meg (a szállásköltségeket nem), akkor havi 40 ezer forinttól esnének el a képviselők. A költségtérítés 16 százalékkal való csökkentése hozzávetőleg évente 230-240 millió forintos kiadáscsökkenést jelentene az Országgyűlésnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.