Újabb ötlet

"Lelkületet" vinnének az iskola életébe: jön a mindennapos énekóra?

Az emberi erőforrások minisztere szerint ez nem a tananyag növekedését jelentené a tárca tervei szerint.

2015.08.04 09:17ma.hu

Sikeres volt az Europa Cantat kórusfesztivál Pécsett - mondják a szervezők és a város vezetői. Úgy látták, hogy az elmúlt napokban a pécsiek többsége is jól szórakozott, a rengeteg külföldi pedig fellendítette a turizmust - írja a közmédia.

Látványos gálaműsorral zárult Pécsen a 19. Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozó. A 10 napig tartó fesztivál ideje alatt minden a zenéről szólt. A Zsolnay-negyedben mindennap közös éneklést tartottak, a művészek a megszokott színpadok mellett is, kertekben, udvarokban, de még a belvárosi házak erkélyein is zenéltek. Az érdeklődők fejleszthették ének- és zenetudásukat is: több mint 40 műhelyt nyitottak, ahol a gregoriántól az afrikai dobok ritmusáig várták a közönséget, a vállalkozó kedvűek pedig még a beatbox, vagyis a szájdob technikáját is megtanulhatták.

Az Europa Cantat 1959-ben német és francia karnagyok kezdeményezésére jött létre. A háromévente megrendezendő programsorozatnak Pécs már nem először ad otthont, 1988-ban is a baranyai megyeszékhelyen tartották a kontinens legnagyobb kórusfesztiválját. Az idei rendezvényre a világ több mint negyven országából több mint négyezer énekes, karnagy, zeneszerző és zenei szakember érkezett. A kormány Pécs városával közösen egymillió euróval járult hozzá az Europa Cantat magyarországi megszervezéséhez.

Az emberi erőforrások minisztere a sikeres fesztivál után bejelentette, hogy a tárca tervei között szerepel a mindennapos éneklés bevezetése az iskolákban. Balog Zoltán azt mondta, ez nem a tananyag növelését jelentené, mert azt inkább csökkenteni szeretnék, inkább egy olyan lelkületet vinnének az iskola életébe, amiből azok is profitálnak, akiknek nincs túlságosan jó hangjuk.

A következő Europa Cantatnak 2018-ban az észt főváros, Tallinn ad majd otthont.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.