Országgyűlés

Pontosításokat fogadott el a családi csődvédelemmel kapcsolatban a TAB

Kiegészítik a kormányrendeleti felhatalmazást, pontosítják a családi vagyonfelügyelővel szemben támasztott követelményeket, és egyes esetekben a végrehajtással kapcsolatos szabályokat azok a módosító javaslatok, amelyeket csütörtökön fogadott el a természetes személyek adósságrendezéséről szóló előterjesztéshez az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

2015.06.25 16:22MTI

A kezdeményezett változtatások értelmében csak jogi vagy közgazdasági végzettséggel lenne betölthető a családi vagyonfelügyelői tisztség, amelynek betöltőitől 2018-ig közigazgatási vizsgát vagy jogi szakvizsgát is elvárnának.

Egy elfogadott módosító javaslat szerint, ha a fennálló hiteltartozás lényegesen kisebb összegű, mint az ingatlan forgalmi értéke, az adósságrendezési eljárás alatt a folyamatos törlesztési kötelezettség kiszámításánál ezt figyelembe kell venni. Egy másik szerint a pénzügyi lízingszerződésnél a felmondási tilalom csak az adós, adóstárs és közeli hozzátartozójuk által lakott ingatlanra vonatkozhat.

Egy elfogadott módosítás egyértelművé tenné, hogy az adóssal szembeni követelés a pénzintézet és valamennyi hitelező számára csak az adósságrendezés keretein belül érvényesíthető. Ha az eljárás bírósági szakaszba jut, pontosan meg kell határozni, melyek voltak azok a vitás kérdések, amelyekben nem született konszenzus.

Egy megszavazott változtatás az egyéni vállalkozó adós munkavállalója számára biztosítaná, hogy folyamatosan hozzájusson a munkabéréhez az eljárás alatt.

A bizottság kiegészítette a kormányrendeletben szabályozható kérdések körét, a többi közt az értékesítés során felmerülő költségek viselésére vonatkozó szabályok megalkotásával.

A testület azt is egyértelműsítette, hogy az elszámolási törvényben meghatározott moratórium lejártát követően tekintettel kell lenni arra, hogy az adós magáncsőd-védelmet kérhet, hogy lakóingatlanát megtarthassa.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.