Határzár

Nem lesz tűzparancs a déli határon

"Nem lép érvénybe tűzparancs a déli határzáron, ez alaptalan és rosszindulatú spekuláció."

2015.06.22 09:12MTI

Kovács Zoltán kormányszóvivő a szerb határszakaszon épülő, 175 kilométer hosszú határzárról szólva a Magyar Hírlapnak azt mondta, szó sincs arról, hogy tűzparancs lépne érvénybe a határőrség számára, a szigorítás minden hatályos uniós és hazai jogszabálynak megfelelően valósul majd meg.

Mint mondta, ezért törvénymódosításra sincs szükség, sokkal inkább a betartás eszközeit kell tisztázni. A lényeg, hogy a humanitárius és egyéb szempontok mellett először az illegális határátlépéseknek lehessen gátat szabni, az intézkedés "csupán" ennyit céloz - indokolt a kormányszóvivő a lapnak. Kovács Zoltán elismerte, hogy a határzár nem szünteti meg a problémát, ahhoz közös fellépés szükséges, de jelenleg a helyzet kezelésére - mint fogalmazott - "nem volt más választásunk".

A lapnak a kormányszóvivő elmondta, valóban születtek kemény válaszok a szerb vezetés részéről, ám a belügyminiszterek és az érintett hatóságok szintjén folyamatos az egyeztetés, a magyar illetékesek pedig részletesen elmagyarázták a döntés okait. Ugyanakkor a július elejei szerb-magyar kormányzati csúcson biztosan megtárgyalják a részleteket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.