Idegenrendészet?

A DK feljelentette holokauszttagadás miatt a Veritas intézet főigazgatóját

Nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt feljelentést tett Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója ellen a DK országgyűlési képviselője, Oláh Lajos.

2014.01.20 15:00MTI
Kép: Yad Vashem: Transzfer Kamenyec-Podolszkba

A DK emlékeztetett a főigazgató MTI-nek adott interjújára, amelyben annak a véleményének adott hangot, hogy a második világháborúban Magyarországról történt első, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba irányuló deportálás idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat toloncolták ki, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal.

Kamenyec-Podolszkban az SS tagjai a kitoloncolt zsidókat legyilkolták, ez tehát egyértelműen olyan népirtásnak minősül, amelyet nemzetiszocialista rendszer követett el - közölte a DK.

Hozzátették: történelmi kutatások szerint magyar hivatalos személyek is részt vettek a gyilkosságokban, illetve voltak információik arról, hogy a kitoloncoltakra milyen sors vár.

Az eljáró magyar hatóságok tagjai ezzel elkövették a népirtás bűncselekményét, de legalábbis ahhoz bűnsegédletet nyújtottak - olvasható a közleményben.

A DK szerint a népirtás, illetve az ahhoz nyújtott bűnsegédlet "idegenrendészeti intézkedésnek" tekintése a népirtás jelentéktelen színben feltüntetését, igazolását jelenti, az interjú pedig nagy nyilvánosság előtti elkövetésnek minősül. Ezt a büntető törvénykönyv bűntettnek minősíti, és három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni - közölték.

Korábban a DK és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is Szakály Sándor lemondását, illetve kinevezésének visszavonását követelte.

Szakály Sándor vasárnap, az ATV Szabad Szemmel című műsorában megkövette azokat, akiket megsértett nyilatkozatával, és közölte: lehet, hogy tévedett.

A nemrég megalakult Veritas Történetkutató Intézet februártól kezdi meg működését. Az intézmény három kutatócsoportba szervezve foglalkozik az 1867 és 1990 közötti időszak történetével.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.