212 munkavállalót érint

A kapuvári Hús Zrt.-nél indul a csoportos létszámleépítés

A kapuvári Hús Zrt.-nél várhatóan december 3-án indul, és jövő január utolsó napjával ér véget a 212 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítés a társaság bejelentése szerint.

2012.10.11 23:00MTI

Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta: a nap folyamán kapták meg a társaság ezzel kapcsolatos bejelentését, amely szerint 88 betanított és segédmunkást, 83 szakmunkást, 26 ügyintézőt, 10 vezető beosztású munkavállalót és öt ügyviteli alkalmazottat bocsát el a cég.

Hozzátette: válaszukban már jelezték is, hogy milyen, a helyzetre szabott lépésekkel tudják támogatni a leépítésre kerülő alkalmazottak elhelyezkedését.

A lehetséges támogató tevékenységek között említette, hogy állásbörzét, tanácsadónapot rendeznek a gyárban, felmérik az elbocsátandó dolgozók alkalmasságát, ismereteit, tájékoztató fórumot rendeznek a környékbeli cégek számára, ahol bemutatják, milyen képzettségű embereket érint az üzemben a leépítés.

Zsobrák Péter, a Kapuvári Hús Zrt. többségi tulajdonosa azt közölte az MTI megkeresésére: céljuk az, hogy a felszámolás alá került társaságból a gyárat működtető másik cégbe, a Kapuvári Bacon Kft.-be vagy egy harmadik társaságba vegyék át a dolgozókat. (A Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. részben azonos tulajdonban van.)

Arra a kérdésre egyelőre nem tudott választ adni, hogy mikor indulhat újra a sertésvágás és a termékgyártás az üzemben.

Foltányi Árpád kisebbségi tulajdonos az MTI-nek arról beszélt, hogy a felszámolás jogerőssé válásával teljesen új helyzet állt elő, amelyben a felszámolóbiztosé a felelősség. Hozzátette: ő a felszámolóbiztosnak, a beszállítóknak és a hitelező pénzintézeteknek is bemutatta bérvágáson alapuló válságkezelő tervét, amelyet az érintettek zöme támogatott, és senki nem utasított el.

Az üzem szeptember közepén állt le szinte teljesen, felszámolását nem jogerősen két héttel korábban rendelte el a Győri Törvényszék. A múlt csütörtökön közzétett, október elsején jogerőre emelkedett végzéssel a bíróság elrendelte a Kapuvári Hús Zrt. felszámolását, felszámolóként a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki.

Hetekkel ezelőtt a társaság már felmondta a mintegy száz alkalmazott kölcsönzésére vonatkozó szerződést, így mintegy 320 dolgozója maradt a húsgyárnak, amely az egyik kisebbségi tulajdonos tájékoztatása szerint négy és fél milliárdos banki és hárommilliárdos beszállítói tartozást halmozott fel.

Az üzem szakszervezeti vezetője csütörtökön reggel közölte az MTI-vel, hogy előző nap arról kapott tájékoztatást az üzemi tanács: csoportos létszámleépítés keretében 212 munkavállalót bocsát el a társaság. Ez Pászli Tibor közlése szerint a felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. teljes állománya.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.