Megdöbbent az ellenzéki párt a döntésen

A Jobbikra vár Gyurcsány elszámoltatása a Sukoró-ügyben?

A Jobbik megdöbbenéssel fogadta a Gyurcsány Ferenc elleni nyomozás megszüntetését, az ellenzéki párt szerint a választóknak két év múlva rájuk kell szavazniuk a valódi elszámoltatáshoz.

2012.07.20 15:30MTI

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, egyben a párt jogi kabinetjének vezetője pénteken, Budapesten arra reagálva tartott sajtótájékoztatót, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette a Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés miatt folytatott nyomozást az úgynevezett Sukoró-ügyben.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, teljesen értetlenül állnak a döntés előtt, hiszen az ügyészségnek ez "egyáltalán nem gyakorlata", ezért politikai indítékot sejtenek az ügy mögött. Kiemelte: a kormány ezzel "lovat ad Gyurcány Ferenc alá" és gyakorlatilag "tisztára mossa" a korábbi MSZP-s kormányokat.

A Fidesz ezért nagy árat fog fizetni a következő választási kampányban, hiszen az ügyészség döntését egyrészt a szocialisták is fel fogják használni, másrészt a választópolgárok is tudni fogják: csakis a Jobbikra szavazhatnak, ha valódi felelősségre vonást szeretnének - fogalmazott Staudt Gábor, aki annak fényében is óriási problémának nevezte a vádejtést, hogy szerinte az ügyészség Csatáry László esetében a Simon Wiesenthal Intézet vezetőjének nyomására "pillanatokon belül" felülbírálta korábbi véleményét, és "megpróbál meghurcolni egy 97 éves embert".

A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken bizonyítottság hiányában szüntette meg a Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés miatt folytatott nyomozást a Sukoró-ügyben, öt ember ellen ugyanakkor vádat emelt.

Keresztes Imre főügyész arról tájékoztatta az MTI-t, hogy bár a hivatali visszaélés megalapozott gyanúja fennállt, az újabb tanúkihallgatások és a párhuzamosan folyó polgári per eredményére figyelemmel nem lehetett egyértelműen bizonyítani a volt miniszterelnök szerepét a telekcseréről hozott döntésben, mint ahogy az eljárásának a célját sem.

Gyurcsány Ferencet azzal gyanúsította az ügyészség, hogy a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban azért döntött törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek. A főügyészség 2011. októberi közlése szerint a befektetőkkel 2008 májusában folytatott megbeszélésen arról döntött, támogatja a cserével történő ingatlanszerzést, és ennek megfelelő feladatokat szabott az illetékeseknek.

A volt miniszterelnök mindvégig tagadta, hogy bűnös lenne, koncepciósnak minősítette az ellene indult eljárást, és úgy foglalt állást, a sukorói beruházás majdnem egymilliárd dollárt hozott volna az országnak, és kétezer-ötszáz embernek adott volna munkát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.