Vízkiemelések miatt csökkent a vízszint

A 4-es metró miatt egy méterrel csökkent télen a Feneketlen-tó vízszintje

Egy méterrel csökkent az idei télen a XI. kerületi Feneketlen-tó vízszintje, valószínűleg a 4-es metró közeli építése miatt - mondta el Rétvári Bence (KDNP), a XI. kerület egyik országgyűlési képviselője.

2008.04.22 12:16MTI

A tó partján Rétvári Bence arról számolt be: szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a 4-es metró Móricz Zsigmond körtéri és Fehérvári úti állomásainak építése során történő vízkiemelések miatt csökkent a Feneketlen-tó vízszintje. Hozzátette: a Feneketlen-tó vízrajzi helyzetéről nem tartalmaz semmit a metró előkészítő anyaga. A képviselő rámutatott: a korábbi 4-5 méter helyett, jelenleg 3-4 méteren áll a tó vízmagassága, ami a parti nádon is jól látható. 

A helyi horgászok szerint a vízszintcsökkenésnek köszönhetően közel egymillió forint értékű hal pusztult el a tóban. A KDNP-s képviselő elmondta, a megoldás az lehet, ha csökkentik a 4-es metró építése során kiemelt vízmennyiséget, illetve, ha vízutánpótlást végeznek a tavon. A sajtótájékoztató végén civilek és környezetvédők jelképesen több vödör vizet öntöttek a Feneketlen-tóba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.