Júniusi autóstopp

Lefékeződtek az amerikai autóeladások

Több hónapos biztató erősödés után júniusban lefékeződtek az amerikai autóeladások - írta a pénteki The New York Times.

2010.07.02 18:09MTI

Az autógyártók 983 ezer személy- és könnyű teherautót értékesítettek, ez az egy évvel korábbihoz képest 19 százalékos javulást jelez - 2009 az amerikai autópiac sötét éve volt -, májushoz viszonyítva viszont 11 százalékos a visszaesés.

Szakértők attól tartanak, hogy az autóipari kilábalás megtorpanhat. Az amerikai gyártók között a General Motors 12 százalékkal tudta növelni eladásait 2009 júniusához képest, a Ford 13, a Chrysler 35 százalékos emelkedést ért el.

A Chrysler szakértők szerint a vállalati és kormányzati eladások növekedésével tudott kiemelkedő eredményt elérni. A visszahívási botrányok által megtépázott tekintélyű japán Toyota 7 százalékos növekedést produkált.

Az autóeladások lankadását elemzők a tőzsdei mutatók romlásával, valamint a gazdaság állapotával kapcsolatos félelmekkel magyarázzák: a fogyasztók egy része ismét kivár, elhalasztja az új autó vásárlását. A Honda 6, a Nissan 11 százalékkal fokozta eladásait az amerikai piacon egy évvel korábbihoz képest.

A Volkswagen 11, a BMW 12 százalékkal erősítette piacát. Az amerikai autógyártók optimisták, abban reménykednek, hogy a kereslet a második félévben ismét növekedni fog.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.