Közlekedés

Elkészült a duplacsuklós Ikarus-replika

A 22,5 méteres, 18 tonnás autóbusz elvileg kétszáznál is több utast képes szállítani egyszerre.

2022.05.10 13:01MTI

Elkészült a duplacsuklós Ikarus-replika, amelyet a kelenföldi autóbuszgarázsban mutattak be kedden - közölte a BKV Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint a cég nosztalgiaflottájának új járművét két Ikarus 280-as buszból készítették el a BKV dolgozói, a munkálatokat 2019-ben kezdték el. A 22,5 méteres, 18 tonnás autóbusz elvileg kétszáznál is több utast képes szállítani egyszerre.

A duplacsuklós, hivatalos nevén Ikarus 293 első és egyetlen modelljét 1988-ban készítették el, azonban Budapesten nem sokáig használták utasszállításra, a busz ugyanis Teheránba került, ahol átfestve, belső terét átalakítva vált a közösségi közlekedés részévé, és azóta is Iránban van - ismertették.

Hozzátették: az idén elkészült replika némileg különbözik az első modelltől, például erősebb a motorja és biztonságosabb a csuklószerkezete.

A busszal a forgalomban nem, de nyílt napokon és egyéb rendezvényeken találkozhatnak az érdeklődők - írták a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.