Adóügyek

NAV: hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház

A rossz minőségű, hamisított termékek kiszűrése a piacról fontos feladat.

2023.05.26 14:27MTI

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei munkatársainak az tűnt fel, hogy az internetes áruház az egyik közismert mosószergyártó termékeit feltűnően alacsony áron kínálta, ezért rendeltek a mosószerekből.

A próbavásárlás során bebizonyosodott, hogy a kiszállított termékek hamisak, ezért az ellenőrök a NAV Bevetési Igazgatóság pénzügyőreivel közösen visszavitték azokat a webáruházat üzemeltető cég telephelyére. A helyszín átvizsgálásakor több mint száz olyan mosószer került elő, amelyekről a márkák képviselői is megállapították, hogy hamisítványok. Az előzetes kalkuláció szerint a webáruház ezzel mintegy ötszázezer forint vagyoni hátrányt okozott - tájékoztatott a hatóság.

A termékek mennyisége és az okozott kár nagysága miatt az ellenőrzésbe a NAV Közép-Magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát is bevonták, a nyomozók 112 darab mosószert foglaltak le, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indítottak eljárást.

A rossz minőségű, hamisított termékek kiszűrése a piacról fontos feladat, mert a gazdaság jogkövető szereplőinek jelentős kárt okoznak, a vásárlóknak pedig egészségügyi kockázatot jelentenek - olvasható a NAV közleményében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.