Pénzügy

NAV: utólag is érvényesíthetők az év közben igénybe nem vett szja-kedvezmények

Aki tavaly nem érvényesítette, egy összegben juthat hozzá a pénzéhez.

2023.04.04 12:22MTI

Aki nem érvényesítette havonta a személyi jövedelemadóból (szja) számára járó kedvezményt tavaly, az szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez, ha kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

A közleményben emlékeztettek, hogy jogosultak voltak tavaly az adóalap-kedvezményre a 25 év alatti fiatalok. Nekik nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2022-ben 433 700 forint volt. Ez 65 055 forint adó-visszatérítést jelenthet havonta.

A személyi kedvezmény mértéke tavaly havonta 66 700 forint volt, ami az összevont adóalapot csökkentette; ez havi 10 005 forint adómegtakarítást jelentett. Ezt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon keresztül havi 5000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába, amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha eddig nem érvényesítették a kedvezményt - jelezte közleményében az adóhatóság.

A részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.