Ukrajnai háború

Gyorsított eljárásban lépteti ki az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat a NAV

Új, Magyar-ukrán határ című rovattal bővült a hivatal honlapja.

2022.03.10 16:30MTI

Gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A hivatal honlapján, a Magyar-ukrán határ című új rovatban csütörtökön megjelent információk szerint a segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak, jellemzően Magyarországon, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül beszerezhető árukat tartalmazhatnak, amelyek segítséget jelentenek az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került embereknek.

A szállítás célja nem lehet kereskedelmi értékesítés - tették hozzá.

Kiemelték, hogy az élet kioltására alkalmas haditechnikai termék, illetve polgári felhasználású lőfegyver és lőszer kivitele tilos, továbbá nem vihető ki segélyszállítmányként olyan eszköz, amely haditechnikai terméknek minősül, de nem tartozik az élet kioltására alkalmas tárgyak közé (például lövedékálló mellény).

Ezeknek az eszközöknek a kivitele írásbeli bejelentéssel - árunyilatkozat benyújtásával - kezdeményezhető a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított engedély birtokában. A kérelem benyújtásáról tovább információk a https://mkeh.gov.hu/haditechnika/hadikulker_2012/Teveng oldalon érhetők el - tudatták.

Ismertették, hogy a segélyszállítmányokat magánszemélyek, állami vagy önkormányzati szervezetek, karitatív, szociális vagy humanitárius feladatokat ellátó civil szervezetek vihetnek vagy küldhetnek ki, a kiviteli szándékot érték- és tömeghatártól függetlenül be kell jelenteni.

A bejelentés történhet szóban a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének, de a gyorsabb kiléptetésért előzetes bejelentést is lehet tenni a +36/30-287-9203-as telefonszámon hétköznapokon 8 és 17 óra között, valamint egész nap a humanitarius@nav.gov.hu e-mail címen - írták, hozzátéve: a bejelentésnek tartalmaznia kell a szállítmányok érkezésének várható időpontját, az árukör típusát, mennyiségét és a kilépésre tervezett határátkelőhelyet.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a segélyszállítmányok Ukrajnába beléptetéséhez személy- és teherforgalomban egyaránt két dokumentumot kell mellékelni: ajándékozó- vagy adományozólevelet, és a küldött áruk tételes jegyzékét vagy listáját olvashatóan, áttekinthetően - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.