Bűnügy

NAV: több mint 5,3 milliárd forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le

A Magyarországon eddig példátlan értékű fogás után négyen már letartóztatásban vannak.

2021.11.10 12:24MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Tolna megyében az egyik kikötőnél, valamint egy Pest megyei raktárban összesen 2,8 millió doboz zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le, amelynek kiskereskedelmi értéke meghaladja az 5,3 milliárd forintot - mondta a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Drabos Imre alezredes hozzátette, hogy mindez a költségvetésnek áfa és jövedéki adónemben 3,8 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott. Az ügyben költségvetési csalás és pénzmosás bűntett elkövetésének gyanújával indítottak nyomozást.

A Magyarországon eddig példátlan értékű fogás után négyen már letartóztatásban vannak - jegyezte meg.

Az alezredes elmondta, október 11-én délután a bevetési igazgatóság járőrei egy bárka kipakolását ellenőrizték az egyik Tolna megyei kikötőben. A hajó rakománya az okiratok szerint ezer tonna étkezési só volt, amelyet 25 kilogrammos kiszerelésű zsákokban tároltak, ezeket pedig a rakodás megkönnyítése érdekében 750 nagyobb zsákban helyezték el. A pénzügyőr járőrök azonban az egyik ilyen nagyobb zsákban nemcsak étkezési sót, hanem cigarettát is találtak.

Az alezredes hozzátette, leleményesek "azok a bűnözők, akik cigarettában utaznak", ugyanis korábban már konzervek és fűrészáruk közé rejtett cigarettát is találtak. A jelenlegi esetről megjegyezte, a pénzügyőrök öt napig számolták a kikötőben talált csempészcigarettákat. Ekkora mennyiséggel egyetlen helyszínen még soha nem találkoztak - mondta.

Az eset felderítésére nyomozócsoport alakult, amely költségvetési csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt kezdte meg a munkáját. Ennek eredményeként jutottak el Pest megyébe, ahol egy raktárnál körülbelül 460 ezer doboz cigarettát találtak, ráadásul három embert tetten értek a cigaretta pakolása közben. Később további egy emberrel bővült a gyanúsítottak köre.

Drabos Imre elmondta, tartani lehet attól, hogy az elkövetők összebeszélnek, befolyásolnák a tanúkat, tárgyi, okirati bizonyítékokat semmisítenének meg, ezért a Szekszárdi Járásbíróság elrendelte az őrizetben lévő négy ember letartóztatását. Az akció külföldi szálait nemzetközi bűnügyi együttműködésben az Europol koordinálja.

Közölte, a felderített és lefoglalt cigaretták nem hamisítványok, ezeket legálisan működő cigarettagyárakban állították elő, jellemzőjük, hogy azokat az előállítás után egy másik országba exportálják, ahol szinte kivétel nélkül a feketepiacra kerülnek.

Drabos Imre a lefoglalt 2,8 millió doboz (57 millió szál) cigarettáról elmondta, hogy ez a mennyiség a legális dohányforgalmazási adatokat tekintve Tolna megyében a nemzeti dohányboltokon keresztül öt hónapon át szolgálná ki a fogyasztói igényeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.