Gazdaság

Varga Mihály: 1500 milliárd forintot tesznek ki az adócsökkentések

A járvány okozta válság kezelésében kezdetektől fogva következetes és világos a kormány álláspontja.

2021.09.03 08:41MTI

Idén és jövőre az adócsökkentések összege elérheti az 1500 milliárd forintot - írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára kitett posztjában pénteken.

Kiemelte: ehhez arra van szükség, hogy a kormány folytassa a gazdaság újraindítását, és az 5,5 százalékos növekedés elérésével visszaadhassa a gyermekes családoknak a személyi jövedelemadót.

Az újépítésű lakások áfájának 5 százalékra történő csökkenésével 110 milliárd forint, a csokos lakások illetékmentessé tételével 25 milliárd forint, a kiva 11 százalékra csökkentésével 9 milliárd forint, a járvány-sújtotta ágazatok kata-mentességével 14 milliárd forint, a kkv-k iparűzési adójának 1 százalékban történő maximalizálásával 84 milliárd forint marad a családoknál és a vállalatoknál 2021-ben - részletezte a pénzügyminiszter egy táblázatban. Eszerint a Szép-kártya szochó-mentesség 41 milliárd forintot, az elviteles ételek áfájának 5 százalékra csökkentése 7 milliárd forintot, a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az idegenforgalmi adó elengedése 41 milliárd forintot, a szocho-csökkentés 170 milliárd forintot, az egyéb adócsökkentések pedig 89 milliárd forintot hagynak az érintetteknél az idén.

Jövőre a tárcavezető összegzése szerint a 25 év alattiak szja-mentességével 140 milliárd forintot, az 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetére ígért családi adóvisszatérítéssel 600 milliárd forintot, a munkáltatói adó csökkentésével 130 milliárd forintot hagy a kormány a családoknál és a cégeknél.

A járvány okozta válság kezelésében kezdetektől fogva következetes és világos a kormány álláspontja - jegyezte meg Varga Mihály utalva arra, hogy a megszorítások helyett adócsökkentésre, támogató költségvetési politikára van szükség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.