Állatvilág

Felgyorsult a hatodik kihalási hullám

Számos emlősfaj, amely egy-két évtizede még relatív biztonságban volt, ma már veszélyeztetett.

2017.07.12 16:25MTI

Az amerikai Stanford Egyetem és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatóinak figyelmeztetése szerint az eddig véltnél gyorsabb a földi élővilág hatodik kihalási hulláma, amely az állatfajok "biológiai megsemmisülésében" nyilvánul meg.

A szakemberek a gerincesek felét kitevő 27 ezer 600 madár-, kétéltű, emlős és hüllőfaj egyedszám-csökkenését vették górcső alá, és külön vizsgálták 177 emlősfaj populációjának alakulását 1990 és 2015 között. Vizsgálatukat az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) írták le.

Megállapították, hogy a gerincesek több mint 30 százaléka hanyatlott mind a populációt, mind a földrajzi megoszlást tekintve. “A Föld a populációcsökkenés és a fajok földrajzi értelemben vett kipusztulásának hatalmas eseményét éli át, amelynek negatív következményei lesznek az ökoszisztéma működésére és a civilizáció fennmaradásához létfontosságú készletekre” – írták a szakemberek.

A 177 vizsgált emlősfajról megállapították, hogy legalább 30 százalékkal csökkent földrajzi megoszlásuk, 40 százaléknak jelentős mértékben – több mint 80 százalékkal – apadt az egyedszáma. A 26 ezer 700 faj egyharmadának, 8851-nek zsugorodott a populációja és földrajzi megoszlása, holott ezek a fajok nem tartoznak a veszélyeztetettek közé.

“Számos emlősfaj, amely egy-két évtizede még relatív biztonságban volt, ma már veszélyeztetett” – olvasható a tanulmányban, amely példaként hozza fel a gepárd, az orangután, az oroszlán, a tobzoska és a zsiráf populációjának tömeges méretű csökkentését. A szakemberek szerint leginkább az Ázsia déli és délkeleti részén élő állatokat érinti a hanyatlás. Valamennyi vizsgált nagy testű emlős földrajzi megoszlásának 80 százaléka csökkent.

Az emlősök mintegy 40 százaléka, köztük az orrszavú, az orangután, a gorilla és számos nagymacska a jövőben csak elterjedési területe 20 százalékát foglalja majd el – figyelmeztettek.

A kutatók az állatok egyedszám-csökkenését élőhelyük eltűnésének, a források túlfogyasztásának, a környezetszennyezésnek, az invazív fajok betolakodásának és a betegségeknek számlájára írják. A klímaváltozás is egyre nagyobb mértékben járul hozzá a kihalási hullámhoz – vélik a kutatók.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.