Bajor és a szóló karrier - kész kabaré ez a show!

Bajor Imre se tükörbe, se "magába" nem nézett, mielőtt feltette fenekét a bárszékre, ahonnan a helyszínen ülő nézők elől elfordulva ontotta életbölcsességeit.
2004.03.19 08:27, Forrás: Bencze Mariann, ma.hu

Eszi, nem eszi - issza, nem issza -, nem kap mást. Csütörtökön este havonta egyszer kabarés show dukál a kedves nézőnek, ha éppen az RTL-Klub csatornáján csíkoz legkevésbé a családi tévékészülék, vagy uram bocsá' Bajor Imre - rajongóként vetemedik az új műsor megtekintésére. Ha rám hallgat, alszik rá egyet, megnézi-e legközelebb is. Vagy tudja, mit - mármint a kedves néző, akinek köszönik a figyelmét, s remélik, jól szórakozott -, inkább ne rá, hanem helyette aludjon - legalább egyet. Kisebb táskákkal a szeme alatt köszönti majd a tükörképét reggel.

Bajor Imre se tükörbe, se "magába" nem nézett, mielőtt feltette fenekét a bárszékre, ahonnan a helyszínen ülő nézők elől elfordulva ontotta életbölcsességeit. Na, de ne szaladjunk előre!
Adott egy csatorna, melynek vannak befutott emberei. Jelesül az RTL Klub Heti hetesének jól megismert arcai is ilyenek, akik - együtt, heten - hozzák a tőlük elvárt nézettséget.

Aztán "működnek" ezek az arcok külön-külön is, az a bizonyos nézőszám azonban kevés esetben produkál hasonló magasságokat. Van ez így, de hát nem muszáj a különszám! Közülük néhányan mégis fel-feltűnnek szólóban, s inkább ne tennék! Na, épp most a Bajor is.

Bejön, s a kocsmának - szebben: valamilyen vendéglátó egységnek - berendezett stúdió tömve várja nézőkkel. Már az elején megfordult a fejemben, milyen jól fizethetnek a statisztáknak, de hamar lelegyintettem a magamban motyogott rossz megjegyzéseimet.

Aztán az elhessegető mozdulataim folytatódtak tovább, igaz, immár az ásításaim váltak ezen cselekedetem célpontjává. A szórakoztatónak és műfajában nagy hiányt betöltőnek beharangozott Bajor-show ugyanis úgy kezdődött borzasztóan, amilyen erőltetetten, szétziláltan és rém gyengén zajlott és végződött.

Függöny fel, előadás! Imre helyet foglal a bárpultnál, s hozzáfog kis regéjéhez. Enyhén beszédhibásan megformált mondataival - a klasszikus "kabaré-táptalajhoz" hűen - a mindennapi élethelyzeteinket karikírozza. Picinyke egészségügyi-, majd egy kis rendőri-, aztán egy csipetnyi utazási irodás-, na meg a részeg ember a kocsmában- és a hűtlen férj a feleségével-jelenet. Körülbelül ez. Meg a közbeékelt visszaülések az eredeti kiindulóponthoz - bárszék, háttérben whisky (vagy valamilyen más ital?) meg pohár - és a saját élmények.

Imi szereti az RTL-t, mondja - vicceskedi, humornak öltöztetett megnyilatkozással tudatja - kétszer is nyomatékosítva. Szereti még a Gálvölgyit - a show első hét perce körötte zajlott az emlegetés szintjén -, jó neki Hernádival is, látszik, hisz bevette a műsor kis szituációs játékaiba, meg szereti magát.

Saját "esti meséjében" amolyan "kicsihuszárosan" lubickolt a "mindenhol ott vagyok" - érzésben. Hofit is szeretheti, mert jól beszólta két ősrégi poénját, s a tapsot is, mert volt, hogy megköszönte. A nézőket annyira mégse, mert "maguknak" szólította őket az elején, és a beszédtanárát se talán, mert kicsit selypítősre, hadarósra, lihegősre kerekedtek néhol a hangos szusszra bemondott "nagy igazak".

Szó, mi szó: a show ötlete nem túl eredeti. Némileg fábry-s design, kabarés körítés, bajoros tartalom. Benne néhány színházi kolléga, megszámlálhatatlan bohókásra szánt részlet és megszámlálható színészi teljesítmény. Huza-vona hangulat, fárasztó vicceskedés, agyonhajszolt poén-gyár.

Már a tizedik percben azt súgta valami, Imrének tán jobb a csapatmunka. Ott elvegyülhet, abba belesimulhat, hozzáidomulhat. Egyedül meg vinni kell a prímet. Szólóban sziporkázni kell, magával ragadni, valóban kacajra fakasztani. A harmincötödik percben biztos voltam benne, a záró pillanatokban meg egyenesen tudtam, tudni véltem ezt. Imre és a stáb show-jukat cirkusszá, a poént erőlködéssé, a kabarét farigcsált faksznivá rakták össze.

De ez a Heti Hetes "balszéle" által levezényelt, puzzle-ra emlékeztető valami nem marad meg egyben, nem áll össze tartósan egy képpé. Szétesős, potyogós. S ez így van akkor is, ha Bajor szereti az RTL Klubot. A havonta egyszer zajló "együtt-kocsmázás" folytán hamar egyedül maradhat eme példamutató hűségéről árulkodó érzéssel. A nézők nem ennyire "márkahűek"...

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:


Belépés és regisztráció


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.