Svájci és osztrák vélemények

Az osztrák és svájci lapok hétfőn csak röviden számoltak be a magyarországi választások második fordulójáról, de egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció alakíthat kormányt.
2002.04.22 08:19

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap tudósítója, Bognár Péter kiemelte a rendkívül magas részvétel tényét, valamint azt, hogy az MSZP számíthat az SZDSZ támogatására, míg az eddig kormányzó Fidesznek nincs partnere, mivel az FKGP és a MIÉP nem jutott a parlamentbe. "Orbán Viktor kormányfő rendkívül agresszív választási kampánnyal próbálta megfordítani az első forduló eredményét, és szerzett is szavazatokat, de nem eleget ahhoz, hogy tovább kormányozhasson. Medgyessy Péter, az előre láthatólag következő magyar miniszterelnök a piacbarát gazdaságpolitika mellett áll ki, s a tőkeadó csökkentését, az állami részesedések eladását, az uniós csatlakozás előre vitelét, valamint az Orbán által polarizált Magyarország egyesítését helyezte kilátásba" - írta Bognár, s megállapította: a választások ezúttal is kormány- és hatalomváltást hoztak Magyarországon.

A Der Standard című liberális lap "Medgyessy ki akarja békíteni a magyarokat" címmel, "A volt bankár Medgyessy vezeti a szocialisták és liberálisok kormánykoalícióját" alcímmel közölt írást hírügynökségi jelentés alapján. Ebben megállapítja: a Fidesz ugyan szűken megnyerte a második választási fordulót, és relatív többséget szerzett, de Orbán számára, aki agresszív kampánnyal próbálta megfordítani az eredményt az első forduló után, a nap mégis keserű vereséggel végződött. Medgyessy a szemére vetett hiányosságokból tőkét tudott kovácsolni az utóbbi hetekben, nyugalmával szerzett támogatást, s azzal az ígérettel, hogy tízmillió magyar miniszterelnöke akar lenni, ami a magyaroknak a jelek szerint jobban tetszett, mint Orbán Viktor harckészsége. A sikerben nagy része volt Kovács László pártelnöknek is, aki átadta az első helyet Medgyessynek, s a hagyományos választói rétegekkel foglalkozott. A siker kulcsa ez a kombináció volt a Fidesz "mi vagy ők" jelszavával szemben - írta a Der Standard.

A Kurier című bécsi lap "Medgyessynek sikerült a hatalomváltás" címmel közölt cikket tudósítója, Georg Berenyi és Stefan Galoppi tollából. A szerzők írnak a Fidesz második forduló előtt folytatott kampányáról, az ellenzékkel szembeni agresszív támadásokról és a nacionalista hangokról, majd megállapítják: "Most Mádl Ferenc köztársasági elnökre vár a feladat, hogy kormányalakítási megbízást adjon annak, akinek a legjobb esélye van a megbízás teljesítésére, ez pedig csak Medgyessy Péter lehet". A cikk szól arról, hogy a szocialistáknak az utóbbi napokban sok, nem ritkán övön aluli ütést kellett elviselniük, hazaárulónak nevezték őket, több templomban ellenük irányuló röplapokat osztogattak, miközben eleve hátrányokkal indultak: sokáig nem tudtak jelöltet szembeállítani Orbán Viktorral, s bár kitartóan bírálták a Fidesz hatalmi politikáját, saját meggyőző alternatívát nem tudtak felmutatni.

A szerzők szerint a nagy részvétel alighanem a magyarok azon felismerésére vezethető vissza, hogy a mostani választásokon az egyszerű hatalomváltásnál mégis több forgott kockán - írták a szerzők, majd a választási harc ásta árkok betemetését, a szociális szakadék áthidalását, az uniós csatlakozási tárgyalások előre vitelét, valamint a némely szomszédos országhoz való kapcsolatban mutatkozó zavarok felszámolását nevezte meg az új kormány legfontosabb feladataként.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap címoldalán közölte tudósítója, Andreas Oplatka nagyon rövid írását "Kormányváltás Magyarországon" címmel. Ebben a szerző megállapítja, hogy az MSZP ugyan a második fordulóban nem tudta megőrizni az elsőben szerzett előnyét, de ennek ellenére az SZDSZ-szel közösen az MSZP fogja megalakítani a következő kormányt. Oplatka ír arról, hogy a kormányoldal sokat behozott hátrányából a második fordulóban, de mivel a harmadik helyen végző SZDSZ a mérleg nyelve, s világosan elkötelezte magát az MSZP mellett, a kormányalakítás kérdése eldőlt. Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy az MSZP a kormányzáshoz rászorul az SZDSZ-re koalíciós partnerként - írta a lap.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Belépés és regisztráció


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.