14. nyugdíj és a rulett - így vagy úgy, de a nyugdíjasok szívnak

A Fidesz alelnöke levelet írt a nyugdíjasoknak, amelyben a párt megígéri a 14. havi nyugdíj bevezetését - tájékoztatta Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője.
2006.03.22 06:59, Forrás: MTI

Schmitt Pál a levélben - amelyet a Fidesz az MTI-hez is eljuttatott - arra kéri a nyugdíjasokat, hogy szavazatukkal támogassák az ellenzéki pártot, hiszen a járandóság bevezetéséhez "változásra van szükség".

A párt első dolga az lesz, hogy rendbe teszik a gazdaságot, "mert minél többen dolgoznak, minél többen fizetnek nyugdíjjárulékot, annál nagyobb biztonságban vannak a magyar nyugdíjasok. Így a 14. havi nyugdíj nem elérhetetlen álom, hanem kézzelfogható valóság lesz" - áll a levélben. A szóvivő elmondta, hogy a 14. havi nyugdíjat a 13. havi járandóság megőrzése mellett vezetnék be.

A levél szerint "a 14. havi nyugdíj bevezetése azért lehetséges, mert új munkahelyek teremtésével növelni fogjuk a nyugdíjjárulékot fizetők számát, és megszüntetjük az állami pazarlást, a luxusköltekezést, a felesleges pénzherdálást. Nekünk nincsen szükségünk minden évben új autókra, új bútorokra, luxuscikkekre, mert a mai nyugdíjasoknál jobb helyen lenne ez az összeg" - írja Schmitt Pál levelében.

Az alelnök biztosítja a nyugdíjasokat arról is, hogy "a Magyar Szolidaritás korszaka mindent megőriz a múltból, ami jó. Garanciát vállalunk arra, hogy ami jó döntés, intézkedés volt az elmúlt tizenöt évben, amit megszoktak, szeretnek az emberek, azt megőrizzük a jövőben, mert ez mindannyiunk érdeke. Az időskor méltó megéléséhez szükséges az idősek anyagi megbecsülése is" - olvasható az MTI-hez eljuttatott levélben.

A küldeményt - amelyet hétfőn már postázni kezdtek - 1 millió 700 ezer háztartásba kívánják eljuttatni, így a Fidesz kézbesítési megbízási szerződést kötött a postával, hiszen a párt nem rendelkezik a nyugdíjasok adataival - tájékoztatott Selmeczi Gabriella.

A Fidesz fejenként 19 ezer forintot húzott ki a nyugdíjasok zsebéből, amikor 1998-ban, Orbán Viktor kormánya egyik intézkedéseként kezdeményezte a nyugdíjemelés szabályainak módosítását, és akkori tettéért azóta sem kért bocsánatot - áll az MSZP-frakció közleményében, amelyet Schmitt Pál levele kapcsán bocsátottak ki.

Az MSZP képviselőcsoportja szerint "ha a Fideszen múlt volna, akkor ma nem lenne 13. havi nyugdíj: Orbán Viktor pártjának kétszer lett volna lehetősége bizonyítani elkötelezettségét a nyugdíjasok iránt, de egyszer sem szavazta meg a kormány javaslatát".

Az MSZP-frakció szerint a Fidesz elnöke rulettozni hívja a nyugdíjasokat, az ellenzéki párt "egyhavi nyugdíjat ígér, de csak akkor, ha valaki kockára tesz három havi pénzt a már meglévőből". "A 14. havi nyugdíj alapja ugyanis az a másik fideszes ötlet, amelyik szerint kevesebb járulékbevételből több pénzt lehet teremteni" - teszik hozzá.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Nyugdíjjal érkezetek a szocialista szórólapok - Szijjártó felelősöket keres Szekeres kontra Pokorni - családtámogatás, otthonteremtés, nyugdíjnövelés Magán nyugdíjpénztárak: öt év alatt négy százalék körüli reálhozam Orbán szerint a kormány kiürítette a nyugdíjpénztárt Márciusban fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét


Belépés és regisztráció


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.