null

Az évszázad özönvizét okozta az Elba

A német és az osztrák kancellár, valamint az Európai Bizottság elnöke levélben fogja tájékoztatni az EU-tagországok vezetőit a Berlinben tartott árvízi csúcsról
2002.08.21 10:44, Forrás: Népszava

Németországban 20 ember vesztette életét a több mint tíz napja tartó áradásokban, közülük 16-an Szászországban lelték halálukat, ahol a legsúlyosabb a helyzet az Elbán levonuló árhullám miatt. Egy mostanáig nem azonosított nő holttestét kedd este a Müglitz folyó medrében találták meg, nem messze Drezdától. Valószínűleg azon 16 személy egyike, akiket eltűntként tartanak nyilván Szászországban - közölte szerdán Lothar Hofner, a szászországi belügyminisztérium szóvivője. Az áradásokban 108 ember sérült meg a keleti országrészben fekvő szövetségi államban.

A vízszint látványos csökkenése ellenére a helyi hatóságok változatlanul "nagyon kritikusnak" tartják a helyzetet a Szász-Anhaltban fekvő Bitterfeldben, ahol a Mulde, az Elba egyik mellékfolyója lassan elkezdett visszahúzódni, miután néhány napja elöntötte a város egy részét. Wittenberg közelében, Szász-Anhaltban átszakadt egy töltés a Berlint Münchennel összekötő autópálya közelében.

Az elbai árhullám északra, Alsó-Szászország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia felé vonul, ahol a nap folyamán több falu lakosságát telepítik át biztonságosabb területekre. Az alsó-szászországi Amt Neuhausban már délelőtt megkezdődött 1700 ember kiköltöztetése, Prignitz járásban estig 3000 embernek kell elhagynia otthonát.

Az árvizek nyomán előállt helyzetet napirendjére tűzte az Európai Bizottság is, amely a nyári szünet utáni első - jövő szerdára tervezett - ülésén foglalkozik vele. Addig is a bizottság illetékes szolgálatai az érintett tagállamokkal egyeztetve folytatják elemzéseiket annak megállapítása érdekében, hogy az unió strukturális alapjai hogyan használhatók fel az árvízkárok enyhítésére és az újjáépítésre. Az érintett EU-tagjelöltek a PHARE és az ISPA előcsatlakozási alapok le nem kötött részét irányíthatják át. Csehország esetében már felmérték ennek nagyságrendjét, Szlovákiával és Magyarországgal még folynak az egyeztetések.

Az Elba árhulláma elérte Németország északi vidékeit, a víz szintje gyorsan emelkedik. A kormány hétfő esti ülése után Schröder kancellár bejelentette, a jövő év helyett csak 2004-ben lesz adócsökkentés. Az intézkedés 7 milliárd euró felszabadulásával járna, a pénzből szolidaritási alapot képeznének. Hans Eichel pénzügyminiszter államháztartási zárlatot rendelt el az év hátralévő részére. Schröder azt is közölte, hogy az EU strukturális alapjaiból összesen 5,1 milliárd eurót fordítanak a németországi árvízkárok rendezésére.

Szászország és Szász-Anhalt tartomány kulturális kincsein az évszázad özönvize maradandó nyomokat hagyott. A megsérült épületek közé tartozik a Semper opera és a képtáráról híres Zwinger. Ezek az intézmények máris kétmillió eurót kaptak kármentésre. Szakemberek attól tartanak, hogy a szennyezett víz, a lerakódások eddig még ismeretlen környezetvédelmi problémákat okozhatnak. Az augusztusi árvizeket a második világháború után Németországot sújtó legsúlyosabb természeti katasztrófának tartják.

Kedden az Elba a vártnál néhány centiméterrel alacsonyabb szinten tetőzött Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány székhelyénél. Egy Magdeburg környéki elvezető csatorna töltése viszont átszakadt, 500 embert kénytelenek voltak kitelepíteni. A környéken akadozik a vasúti közlekedés. A Magdeburg-Berlin fő közlekedési útvonal használhatatlan, az észak-déli irányba haladó gyorsvonatok közül a München-Hamburg expressz délen csak Lipcséig, a Hamburgból jövő szerelvény csak Berlinig közlekedik.

Szászországban erősen apad az Elba: keddre virradóra 6,70 méter magas vízszintet mértek Drezdánál, ez már majdnem három méterrel kevesebb a tetőzés szintjénél. Szászországban megkezdték a pusztítás nyomainak eltüntetését. Az első becslések szerint 750 kilométer utat és 180 hidat rongált meg vagy tett teljesen használhatatlanná az áradat, kár érte a szászországi vasúthálózat húsz százalékát.

Wittenbergnél az Elba vize szinte akadálytalanul folyt a mezőre, a töltés hét helyen átszakadt. A városban azonban sikerült megakadályozni egy újabb gát megrepedését. A világörökség részéhez tartozó Wittenberg óvárosát, a Luther-emlékhelyeket, így Luther Márton szülőházát és a vártemplomot nem fenyegeti veszély.

A most levonult árvíz a legsúlyosabb katasztrófa, amely Ausztriát a második világháború óta sújtotta - hangzott el Bécsben a kormány hétfői ülésén, ahol a segélyekkel és helyreállítással kapcsolatban eltervezett intézkedések törvényi hátterét vitatták meg. Egyedül az infrastruktúrában becslések szerint 250 millió euró értékű kár keletkezett, s a helyrehozhatatlanul károsodott házak számát mintegy tízezerre teszik.

Vladimír Spidla cseh miniszterelnök szerint az ország árvíz sújtotta területeinek gyors felújítása nemrég alakult kormányának egyik kiemelt feladata lesz. A legsúlyosabb problémát a közlekedési infrastruktúra, a prágai metró és a családi házak, illetve lakások újjáépítése és felújítása okozza. A kormány a helyreállítási és az újjáépítési problémákról, illetve menetrendről ma tárgyal.

Jaroslav Tvrdík védelmi miniszter bejelentette: javasolni fogja, hogy a súlyos árvízkárokra való tekintettel Prága mondjon le a 24 darab JAS-39 Gripen típusú, hangsebességnél gyorsabb vadászgép tervezett megvételéről. Prágában hétfőn órákra megbénult a közlekedés. Néhány híd és a városközpont szinte átjárhatatlanná vált, s a városba bevezető autópályákon több tíz kilométeres kocsisorok alakultak ki. A szerb kormány rendkívüli intézkedéseket kíván foganatosítani a hét folyamán Szerbia területére érkező dunai árhullám miatt.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Elba árhulláma észak felé vonul Duna Elba Odera összefogás Az Elba középső vidékén feszült helyzet


Belépés és regisztráció


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.