Eladó a budai HM-birtok - év végéig befejezik a Hűvösvölgyi úti honvédségi ingatlan kiürítését

Elkezdték a kiürítését a Honvédelmi Minisztérium legértékesebb, Hűvösvölgyi úti objektumának, hogy az ott lévő ingatlanokat értékesíthessék.
2006.12.06 07:23, Forrás: Magyar Nemzet

A 12,7 hektáros telekért és a rajta álló 52 épületért legalább hétmilliárd forintot kíván kasszírozni a szaktárca. A minisztérium és a kincstár összességében több mint száz honvédségi ingatlan eladását tervezi az elkövetkezendő években, és ebből 33 milliárdos bevételre számít.

Eladják a Honvédelmi Minisztérium (HM) legértékesebb ingatlanegyüttesét a Hűvösvölgyi úton - tudta meg a Magyar Nemzet. Az egykori hadapródiskolának és a hozzá tartozó lovardának is helyet adó hatalmas telek, valamint a rajta lévő 52 épület értékesítéséből a szaktárca a kincstáron keresztül legalább hétmilliárd forint bevételre számít, hogy azt laktanya-felújításra vagy lakásvásárlásra fordíthassa. A HM III. elnevezésű objektumot már elkezdték kiüríteni, a területen működő Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatalt a Miniszterelnöki Hivatalba, a Katonai Légügyi Hivatalt a polgári légi irányításhoz, a minisztérium személyügyi csoportfőnökségét a HM Balaton utcai épületébe költöztetik, a hadkiegészítő parancsnokságot pedig felszámolják.

A honvédelmi tárca elmondása szerint: már valóban "megkezdődött a HM III. objektum katonai és honvédelmi célra feleslegessé történő nyilvánítása". Ez az eljárás adja meg a jogi lehetőséget az értékesítésre. Ezzel párhuzamosan folyik az ingatlanok kiürítése amely 2007. január 1-jéig befejeződik. A szükséges ingatlanjogi eljárások lefolytatását követően a honvédelmi tárca az ingatlant saját hatáskörben tervezi értékesíteni.

A Pasaréti út és a Hűvösvölgyi út közötti, 12,7 hektárnyi terület tőszomszédságában egyébként egy lakótelep is van, ahol a lakók már megvásárolták a szolgálati lakásokat, a távfűtést és a melegvíz-szolgáltatást azonban a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó épületek központi kazánjából látják el.

A tiszti lakótelepet ugyan 1993-ban leválasztották a honvédségi területekről, a szolgalmi kötelezettséget azonban a katonai ingatlanok eladásakor is fenn kell tartani. Ez azt jelenti, hogy az új tulajdonosnak szintén biztosítania kell a fűtést és a meleg vizet a Pasaréti úti egykori katonalakások lakóinak. A lakások tulajdonosai viszont aggódnak, hogy az új telekszomszéd később nem kíván-e megszabadulni ettől a tehertől, ami különösen a téli időszakban lehet veszélyes, amikor állandó, megbízható távhő-ellátásra van szükség. A lakótelep közelében már eladtak egy óvodát, amely jelenleg nyelviskolaként működik, a katonai lovardát viszont nem tudták kiüríteni a sportegyesületek és a létesítményt használó sportolók, hobbilovaglók tiltakozása miatt.

A Honvédelmi Minisztérium nagy értékű budai ingatlanainak értékesítése része annak a programnak, amely alapján több mint 33 milliárd forintot kíván kasszírozni az állam, hogy ebből újítsák fel a Honvédkórházat, és folytassák a honvédség csigalassúsággal haladó laktanya-rekonstrukciós és lakásprogramját. Az ingatlaneladásokat idén felgyorsítják, erről nemrég kötött megállapodást a HM a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Haderőreform elbocsátással - 2800 fővel csökken a honvédség létszáma Fidesz: nem szanálni, hanem konszolidálni kell a honvédséget Hétezer embert küldenek el a honvédségtől?


Belépés és regisztráció


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.