Embervadászat a nyugatinál - Rohamrendőrök garázdálkodása a pesti utcán

Dr. Demszky felkészültnek mondta az éjszakai akcióban résztvevő rendőröket. Gyurcsány szerint rend van, a rendőrség éjszaka megvédte az embereket. Érdemes utánajárni.
2006.09.21 11:44, Forrás: Kardos Gábor

40 perc alatt mintegy harminc járókelőt és turistát inzultáltak szemlátomást teljesen indokolatlanul, miközben sehol egyetlen tüntetőt sem lehetett látni. Az ördög ezúttal is a részletekben van.

Aki meg van győződve, hogy a karhatalom most a közrend védelme érdekében lép fel és végre helyreállítja a közbiztonságot a pesti utcákon, az jöjjön el egy olyan éjszakai embervadászatra, amilyennek ma éjjel lehettem tanúja húsz-harminc újságíró és néhány vakmerő járókelő társaságában. Újságíró-igazolvány nélkül nem ajánlatos nekivágni, mert az már életveszélyes extrém sportnak számít. Bár Dr. Demszky Gábor előző reggel felkészültnek és határozottnak nevezte az éjszakai akcióban résztvevő rendőröket. A magát még mindig miniszterelnöknek tartó Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta: Magyarországon rend van, a rendőrség éjszaka megvédte az embereket. Érdemes utánajárni hogyan.

Kettő körül értem oda, mikor megindultak a hajtók a könnygázfüstös Oktogontól a Nyugati felé. 40 perc alatt mintegy harminc járókelőt és turistát inzultáltak szemlátomást teljesen indokolatlanul. Többnyire rájuk rohantak és durván lökdösték őket. A "húzzál innen", meg a "takarodj" udvariassági formulának számított. Olykor újságírók próbáltak közbenjárni, például két tizenéves németül beszélő lány érdekében, akik egyáltalán nem értették miért rontott rájuk öt-hat rohamrendőr. Pedig egyszerű: a bűnük nekik is az volt, mint a többieknek, hogy ott voltak. "Műveleti területen." Azt hitték, egy szabad országban vannak és nem látták, hogy ez immár "műveleti terület".

Időnként hangszóróval szólították fel a "tömeget", hogy hagyja el a területet, különben a rendőrség kényszerítő eszközöket alkalmaz velük szemben. Persze csak magyarul mondták el és minden indoklás nélkül. Ez utóbbi azért lényeges, mert a 40 perces hajtóvadászat alatt EGYETLEN TÜNTETŐT SEM LÁTTAM, sőt a Nyugatinál egy órája buszra váró fiatal pártól végül azt is megtudtam, hogy nem is jártak arra tüntetők. Viszont a rohamrendőrök -talán, hogy ne unatkozzanak- a Nagykörúton parkoló autókból kirángatták a bent ülőket és a falhoz állítva motozták meg őket. Miért? Mert nem hagyták el a területet. Vagy nem is hallották a felszólítást. Vagy nem gondolták, hogy a tömeg megszólítás rájuk vonatkozik.

Ami magányos járókelők esetében nem is teljesen irreális feltevés, főleg mert ők sem láttak ott semmilyen erőszakos tömeget - kivéve a nyomuló rohamrendőröket. A Béke szálló néhány kíváncsi dolgozóját és vendégét - talán hatan lehettek- úgy rohanták le, mint veszélyes bűnözőket. Különösen a szakács öltözéke kelthetett gyanút. A Nyugatihoz érve pedig szabályosan megrohamozták a non-stop boltot és három gyanútlan vásárlót az utcára löktek. Úgy kell nekik, minek mentek ki a pesti éjszakába.

A mindvégig láthatatlan tüntetők üldözése címén két embert állítottak elő. Az egyikük állítólag dobált, de ezt egyik általam megkérdezett újságíró sem látta, a másikuk bűne meg az volt, hogy szót emelt az ellen, hogy elhajtják az éjszakai járat megállójából. Fizikai ellenállást egyikük sem tanúsított, sőt, az utóbbi, aki leginkább középiskolásnak tűnt, a felszólításnak engedelmeskedve távozni próbált, de bekerítették és leteperték, majd bilincsbe verve hurcolták a rabkocsihoz, ahogyan a másikat is.

A hajtók, nyilván a nyomaték kedvéért, nyomulásuk közben pajzsukat döngették, pont ahogy a gorillák döngetik a mellüket támadó szándékuk jeléül. Most értettem meg, miért hívja a nép gorillának az ilyet. Bár az állatvilágban a gorillák talán kulturáltabban és természetesebben viselkednek mint ezek a rendőrszabásúak. Legfőképp pedig nem jellemző rájuk az efféle öncélú agresszió - mármint az igazi gorillákra. Tavasszal Párizsban azt hittem, láttam milyen a rohamrendőrök durvasági limitje Európában. Tévedtem, a "mieink" sötétebbek.

Persze volt kitől stílust tanulniuk. Ilyen a Gyurcsány-rend. Ilyen elkúrt és erőszakos. Persze ennyi ellenállást hasonló "intézkedés" esetén bármelyik éjjel tapasztalhattak volna a rohamrendőrnek öltözött hajtók. Ezen az alapon bármikor ugyanígy "szórakozhatnának" velünk. Mintha kijárási tilalom lenne. Vagy már az van, csak elfelejtették bejelenteni? Mer' úgy izgibb...

Ehhez képest még irreálisabbnak tűnik a másik véglet, amit első éjjel a televízió-székháznál láthattunk, ahol a többségükben vidéki rendőrök egy részét megfelelő védőeszközök és kollégáik biztosítása nélkül vezetőik gyakorlatilag kiszolgáltatták a tüntetés első sorában dühöngőknek. Pécsiek mesélték: azt sem tudták hova vezényelték őket, csak a helyszínen döbbentek rá, de akkor már késő volt.

Vezetőik később meg sem látogatták őket a kórházban. Talán mert úgy vélték: még mindig jobb a rossz lelkiismeret, mint a vele való szembesülés... A hazugság miniszterelnöke meg másnap elmondhatta a televízióban: bizony-bizony, ha most választani kell a gyújtogatók és a hazudós Gyurcsány Ferenc között, az emberek még mindig inkább őt választják. Az adott helyzetben hatékonyabb legitimációt elképzelni sem lehetett. Véletlen volna, hogy így történt? Az embernek elkalandoznak a gondolatai.

Hazafelé menet az egyik mellékutcában három smasszer állta utamat. Durva felszólításukra, hogy le van zárva az utca és húzzak onnan, a fent említett igazolvány felmutatása sem tette lehetővé, hogy bármit meg lehessen tudni "intézkedésük" okáról, sőt az sem érdekelte őket, hogy ott lakom és haza szeretnék menni. Viszont az egyik martalóc előrántott egy viperát és megindult felém. Pont úgy éreztem, mintha megtámadtak volna egy sötét mellékutcában. Valójában ez is történt. Közöltem velük, hogy ne tegezzenek, mert arra nincs jogosítványuk és hogy úgy tudtam ez elvben szabad ország volna, de távoztam, mert nem számíthattam védelemre. Legfőképp a jelen levő rendőrök részéről nem, mert ők jelentették számomra a legnagyobb veszélyt.

A szabad ország kitételre váltak igazán agresszívvé. Egyikük valami olyat sziszegett, hogy majd megmutatjuk neked, de nem túl jól értem a magyar nyelv általuk használt gorilla-dialektusát. Tüntetőt ott sem láttam. A jó ég tudja mit csináltak. Nem volt jogom megtudni, mert minden jel szerint nem tartozott a közvéleményre. Higgye csak azt, hogy most aztán helyreállították nekünk a rendet. Pedig talán még sosem szégyelltem ennyire, hogy ennek az államnak a polgára vagyok. Még a Kádár-rendszerben sem. Az legalább nem számított szabadnak.

Egy óra elteltével még mindig bántotta a szememet a könnygáz az Oktogonnál. Bár az éjszakai látvány e nélkül is sírnivaló volt.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

KORMÁNYÁLSÁG: Hogyan vesztette legitimitását a kormányfő?

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.