Örök nyugalomra helyezték Borisz Jelcint - képek a temetésről

Örök nyugalomra helyezték Oroszország első elnökét a moszkvai Novogyevicsje temetőben szerda délután, miután a Megváltó Krisztus székesegyházban zsoltáros gyászszertartáson búcsúztatták.
2007.04.25 16:49, Forrás: MTI


Borisz Jelcin temetéseképgaléria

A Borisz Jelcin koporsóját szállító gyászkonvoj Moszkva belvárosán át hajtott a katedrálisból a Novogyevicsij kolostor melletti temetőig. Jelcin gyászruhás özvegyét, két lányát és családtagjait közrefogva, orosz ortodox főpapok, Vlagyimir Putyin elnök, valamint orosz és külföldi méltóságok haladtak a gyászmenet élén, amely a koporsót ágyútalpon húzó páncélost a temető bejáratáig kísérte.

Onnan a díszőrség katonái vállon vitték tovább a koporsót a fősétányon, ahol már csak a hozzátartozók, valamint a Jelcint közelebbről ismerő orosz és külföldi politikusok követték, orosz zászlókat tartó díszsorfal között.

A sírhely előtt a koporsót a katonák egy kocsira helyezték, majd az elhunyt elnök arcát újra kitakarták, s két lánya, majd özvegye végső búcsút vett tőle. Ezután három metropolita és más főpap elmondta az utolsó imákat. Végül a koporsót fedéllel lezárták, s Jelcint volt főparancsnokként megillető három gyászlövés után a sírgödörbe helyezték az orosz himnusz hangjaira.

III. Sándor cár után Jelcin az első orosz államfő, akit ortodox egyházi szertartás szerint temettek el. A gyászszertartás előtt az orosz kormány és parlament vezetői, Putyin és felesége, valamint külföldi hivatalban lévő és korábbi állam- és kormányfők is kifejezték részvétüket Jelcin özvegyének és családtagjainak a Megváltó Krisztus székesegyházban, ahol az elhunytat felravatalozták.

Magyarországot Medgyessy Péter volt miniszterelnök, az Egyesült Államokat két volt elnök, Bill Clinton és idősebb George Bush, Lengyelországot Lech Walesa volt államfő, Grúziát Nino Burdzsanadze parlamenti elnök képviselte. Ukrán részről Viktor Janukovics miniszterelnök, fehérorosz részről Aljakszandr Lukasenka elnök, kazah részről pedig Nurszultan Nazarbajev államfő fejezte ki együttérzését a gyászoló Jelcin-családnak.

A gyászszertartás kezdetén a szent szinódus legidősebb tagja, Juvenalij metropolita felolvasta II. Alekszij orosz ortodox egyházfő üzenetét, amit Putyin és a többi orosz vezető gyertyával a kézben hallgatott.

"Több mint száz esztendeje először templomban búcsúzunk az államfőtől" - olvasta Juvenalij II. Alekszij üzenetét. "Ő (Jelcin) az 1980-as és 1990-évek fordulóján történelmi fordulat tanúja és résztvevője volt Oroszország életében. Ebben az időben a nép szabad élet iránti vágya egyre erősebben nyilatkozott meg. Borisz Nyikolajevics megérezte ezt az akaratot és segített a megvalósulásában... Vállalta a felelősséget Oroszország sorsáért a radikális változások nehéz időszakában, és jó szándékkal viseltetett az ortodox egyház iránt" - üzente a pátriárka, aki szerint "a történelem valamikor elfogulatlan értékelést ad majd az elhunytról".

Előzőleg, kedd délutántól szerda délig több mint 35 ezer egyszerű orosz állampolgár haladt el Jelcin orosz zászlóval félig letakart, nyitott koporsója előtt, a Novogyevicsje temető előtt pedig mintegy ötezren gyűltek össze szerda délután, hogy végső búcsút vegyenek az elhunyttól. A volt orosz elnök Igor Kio illuzionista és Jevgenyij Urbanszkij színész közelébe került a sírkertben orosz médiajelentések szerint.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Bonyodalmak a szertartás körül - Képek Borisz Jelcin gyász-szertartásáról Túl gyorsan temetik el Jelcint? Szerdán egész Oroszország gyászol - Borisz Jelcint temetik Meghalt Borisz Jelcin, az Oroszországban lezajlott nagy változások történelmi alakja - képek Fehér Ház: Jelcin a kihívások korszakának történelmi alakja volt Jelcinnek jelentős külpolitikai érdemei voltak

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.