Idétlen idők

Közép-Amerikára újabb katasztrófa csapott le - képek, videók!

Ezt most Nate-nek hívják, és már trópusi viharként is hatalmas pusztítást hagy maga után.

2017.10.06 21:07ma.hu

A délkelet-mexikói Yucatán-félsziget felé tart a Nate névre keresztelt trópusi vihar, amely Közép-Amerikán végigsöpörve legalább 22 ember életét követelte.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) legutóbbi közleménye szerint a Nate vihar óránként 85 kilométeres sebességű széllökésekkel és óránként 22 kilométeres sebességgel halad észak-északkeleti irányba.

Jelenleg mintegy 370 kilométerre található a Yucatán-félsziget közelében található Cozumel kikötőtől, amelyet előreláthatólag péntek késő délután ér el.

A hurrikánközpont előrejelzése szerint a trópusi vihar akár egy méterrel is megemelheti a tengerszintet a félsziget közelében, "nagy és pusztító hullámokra kell számítani" esetében.

Az amerikai kontinens középső részén található számos országon végigsöprő viharral járó heves esőzések, és a nyomukban kialakult áradásokban és földcsuszamlásokban eddig legalább 22 ember meghalt.

A halálos áldozatok mellett sok embernek nyoma veszett, Luis Guillermo Solís, Costa Rica elnöke például közölte, hogy eddig 30 eltűnt személyről érkezett bejelentés a vihar után.

Habár a vihar közepe már elhagyta Közép-Amerikát, a meteorológusok előrejelzése szerint a Nate által kialakult heves esőzések következtében a csapadék mennyisége az elkövetkezendő napokban megközelíti a 380 millimétert Honduras déli és Nicaragua nyugati részén, míg El Salvadorban 203 milliméteres csapadék várható.

A trópusi vihar az elkövetkezendő napokban előreláthatólag erősödni fog és vasárnap már hurrikánként érheti el az Egyesült Államokat, a prognózis szerint Alabama, Mississippi vagy Louisiana állam környékén fog partot érni. John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója csütörtökön szükségállapotot hirdetett ki a vihar miatt.

Még nem tudni milyen intenzitással csap le

Brutális áradás Nicaraguában

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.