Telelés

Így teleltessük át kedvenc növényeinket

Hasznos tippek gyümölcsfáink téli védelméhez.

2016.12.11 05:26ma.hu

A fák ültetésének szezonja november elejétől egészen az erősebb fagyokig tart. Érdemes azonban néhány dologra odafigyelni a tartós hideg beállta előtt, hogy frissen telepített növényeinknek  télen se essen baja – hívja fel a figyelmet Makay Miklós, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. kertészeti szaktanácsadója. A növények teleltetéséhez ezúttal a szakember adott hasznos tanácsokat.

„A kertekben és az ültetvényeken decemberben lelassul az élet, ezért a fás növények téli időszakát mély nyugalmi állapotnak nevezzük, amelynek időtartama fajonként változó. A körültekintő kertész ilyenkor sem hagyja magára teljesen a kertet, az ültetvényét, mivel sokféle kellemetlenség és kár következhet be az időjárás, a károsítók és kórokozók fellépése miatt.”  – mondta el Makay Miklós, az MKSZN kertészeti szaktanácsadója.

1. Felhantolás és a törzsek védelme
A téli időszakban a frissen ültetett facsemeték könnyen kiszáradnak, ezért tövüket érdemes földdel felhantolni, amely segíti megőrizni a talaj nedvességét. Ezzel egy időben a törzsre rágcsálók elleni törzsvédőt (hálót) kell felerősíteni, amely védelmet nyújt a nyulak és őzek károsításával szemben.

2. Lemosó permetezés
A szüret utáni növényvédelem ugyanolyan fontos, mint a tenyészidőszak alatt elvégzett védekezések, hiszen a kártevők egy hirtelen jött enyhe időjárás alkalmával gyengíthetik a fákat, és ezzel a következő évi termést is. A termő ültetvényeket ezért célszerű réz tartalmú őszi-téli lemosó permetezéssel védeni, amit mindig száraz, szélcsendes időben végezzünk, hogy csökkentsük a szer sodródásának veszélyét, ugyanakkor növeljük megtapadásának esélyét.

3. Mészfesték a törzsekre
Napsütéses, de hideg téli napokon a fák kérge napközben felmelegszik és estére lehűl. Az erős hőingás és a jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg hosszanti irányban megreped. A kéregpederések nemcsak csúnyák, de utat nyitnak a sebparazita kórokozóknak, taplógombáknak is, ezért a korán fakadó fajok – pl. a kajszibarack, őszibarack, mandula – törzsét, ha módunkban áll, fessük be mészfestékkel, amellyel késleltetjük a felmelegedést és ezáltal megakadályozzuk a kéreghasadást.

4. Becsomagolás
Az ősszel ültetett, és kiszáradásra érzékeny fákat – elsősorban a mandulát, kajszit, őszit –csomagoljuk be újságpapírba és úgy teleltessük. Rögzítsük a csomagolást, amit elegendő lesz majd tavasszal eltávolítani.

5. Vadvédelem, rágcsálóirtás
A téli zavartalan csendben kertünkön átgázolhatnak nyulak, őzek és vaddisznók, amelynek a fiatal fák törzsei és alsó ágai eshetnek áldozatul. Ilyenkor nem árt védekezni a vadkárok ellen és megerősíteni a kerítést, megszüntetni az átjárhatóságot. A vadak mellett egerek és pockok is kárt tehetnek az ültetvényben, ezeket csalétek kihelyezésével érdemes időben ritkítani.

Az MKSZN érdi faiskolájában, az Elvira Majorban, valamint újfehértói faiskolai lerakatában a gazdákat  további teleltetési tanácsokkal látják el.  A termelőknek ebben az időszakban a növények felkészítése mellett most lehetőségük lesz kertészeti géptámogatás igénybevételére is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán keresztül.  A december 19-től igényelhető támogatással beszerezhetőek különböző kertészeti tevékenységek végzéséhez szükséges mezőgazdasági erőgépek, munkagépek, talajművelő és betakarítógépek is. További információk itt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.