Világvége

A tudósok figyelmeztetnek: a Föld az emberiség számára biztonságos működési téren kívül van

A Föld gyorsan közeledik ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút, nagyrészt az ember által okozott szennyezés miatt.

2023.09.14 07:08ma.hu

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a Föld "jóval az emberiség számára biztonságos működési területen kívül van" az ember által a környezetbe történő beavatkozás miatt. Az értékelés a Science Advances című folyóiratban jelent meg, és több mint 2000 tudományos tanulmányon alapul. Eszerint a bolygó "határai" közül hat már áttört, további kettő pedig pont a „határán” van. A kutatók ezt az "az egész bolygóra vonatkozó első tudományos állapotfelmérésnek" nevezték.

A megállapítás a bolygók tűrőképességének koncepcióján alapul, amelyet először 2009-ben fogalmaztak meg, 2015-ben frissítettek, majd 2023-ban ismét aktualizáltak. Ezek a határok a Föld biofizikai rendszerén belül különböző, egymással összefüggő globális folyamatokat vizsgálnak.

Ha a Föld a rendszer határain belül marad, a tudósok szerint az emberiség generációkon át képes lesz fejlődni és boldogulni. Ha azonban a határokat átlépik, ez nem garantálható.

A határok közé olyan rendszerek tartoznak, mint a földhasználat, a bioszféra integritása, az éghajlatváltozás, az ózonréteg kimerülése és mások. Ezek közül a légszennyezés és az óceánok savasodása közel áll a tűrőképesség áttöréséhez. Eközben az éghajlatváltozás, a bioszféra integritása, a földhasználat, az édesvízzel való gazdálkodás, a biogeokémiai áramlások (a Föld nitrogén- és foszfátszintje) és az új elemek (korábban kémiai szennyezésnek nevezték) átlépték a tűrőképesség határát.

A tudósok nem azt mondják, hogy a bolygó tűrőképessége olyan fordulópont, ahonnan már nem lehet visszatérni, mert katasztrofális és gyors változásokat eredményez a környezetben. Ehelyett azt mondják, hogy olyan határértékeket jelölnek, amelyek átlépése alapvetően megváltoztathatja a bolygó működését.

A töréspont meghatározásához a tudósok megvizsgálták, hogyan nézett ki a világ a 10 000 évvel ezelőtti utolsó jégkorszak végétől az ipari forradalom kezdetéig. Ez a holocénnek nevezett időszak geológiai értelemben stabil volt, amely alatt az emberi civilizáció egésze felemelkedett.

A tudósok a határokat nem az ipari forradalom előtti pontokon állapították meg, mivel a Föld bioszférája rugalmas, és képes megbirkózni bizonyos változásokkal. A határok becsléseket jelentenek arra vonatkozóan, hogy ez a rugalmasság mikor kezdhet el csődöt mondani.

"Biztosan tudjuk, hogy az emberiség képes boldogulni a 10 000 éve fennálló körülmények között" - mondta Katherine Richardson, a Koppenhágai Egyetem professzora, az értékelés vezetője. "Azt nem tudjuk, hogy a nagy, drámai változások mellett is képesek vagyunk-e boldogulni."

Egyedül az ózonréteg csökkenése volt szilárdan a tűréshatáron belül, és ez az egyetlen olyan bolygószintű határ, ahol a dolgok a jelek szerint jó irányba haladnak. 1985-ben az Antarktisz felett ózonlyukat fedeztek fel. 1987-re nemzetközi egyezményeket dolgoztak ki, amelyek felére csökkentették az ózonréteg pusztulásáért felelőssé tett vegyi anyagok, a fluorozott-klórozott szénhidrogének (CFC-k) használatát, és ma már 197 országban tilos a használatuk. A tilalom óta az ózon lassan, de folyamatosan helyreáll.

Richardson az egészet inkább egy magas vérnyomással küzdő beteghez hasonlította. "Ez nem jelzi biztos szívroham bekövetkeztét, de nagymértékben megnöveli a kockázatot" – mondta.

Az értékelés szerzői szerint további tanulmányokra van szükség annak megértéséhez, hogy a bolygó különböző tűrőképessége hogyan hatnak majd egymásra, ahogy a Föld egyre inkább "egyensúlyhiányba" kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.