Világgazdaság

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

Az összességében lassuló inflációra vonatkozó előrejelzések szerint 2025 harmadik negyedévének végére 2,5 százalékra csökkenhet az EKB betéti kamata.

2024.06.21 11:53MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.

Az IMF euróövezeti jelentése szerint az EKB fokozatosan enyhíthet a monetáris politikán, üteme a statisztikai adatoktól függ. Az euróövezeti infláció 2,6 százalék volt májusban, meghaladta az áprilisi 2,4 százalékot.

Az összességében lassuló inflációra vonatkozó előrejelzések szerint 2025 harmadik negyedévének végére 2,5 százalékra csökkenhet az EKB betéti kamata. Az IMF szakértői ezt a kamatszintet semlegesnek tartják, vagyis nem korlátozzák, de nem is ösztönzik a gazdasági aktivitást.

Az EKB júniusi ülésén egyenként 25 bázisponttal csökkentette a három irányadó eurókamat szintjét. Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,25 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,50 százalék, a betéti kamatláb pedig 3,75 százalék lett.

Az IMF áprilisi előrejelzése szerint az eurózóna gazdasága 2024-ben 0,8 százalékkal, 2025-ben 1,5 százalékkal bővül, miután tavaly a térség GDP-je 0,4 százalékkal nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.