Légiközlekedés

Turisztikai szövetség: a reptér állami kézbe kerülése nem csak üzleti kérdés!

Magyarország régiós versenytársainak légikikötői, így a varsói, a prágai, a pozsonyi, a bukaresti, a szófiai mind 100 százalékos állami, míg a bécsi repülőtér többségi osztrák közösségi tulajdonban vannak.

2024.06.08 22:33MTI

A turizmus területén működő több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) üdvözli a reptér megvásárlását és a nemzetközi forgalom nagymértékű növekedését várja az ország első számú repterének többségi állami tulajdonba kerülésétől. Az MTSZA szerint Budapest légikikötőjének hazatérése fontos lépés Magyarország Közép-Európa vezető, régiós szerepének erősítésében - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

Magyarország régiós versenytársainak légikikötői, így a varsói, a prágai, a pozsonyi, a bukaresti, a szófiai mind 100 százalékos állami, míg a bécsi repülőtér többségi osztrák közösségi tulajdonban vannak - emlékeztet az MTSZA.

"Az, hogy ki irányítja az ország légi kapuját, nem pusztán üzleti, hanem stratégiai kérdés is. Ezért is volt szükséges és örömteli lépés a repülőtér hazai kézbe vétele. Ezzel az egész ágazat számára kedvezőbb döntések születhetnek a reptér hosszú távú technikai tervezésén túl például a járatfejlesztések alakításában is. Mindezek mellett országimázs szempontból is jelentős a reptér szerepe, hiszen az ide érkező és innen induló turisták itt szerzik első és utolsó benyomásaikat is hazánkról" - hangsúlyozta a közlemény szerint Princzinger Péter, az MTSZA elnöke.

A repülőtér az ország első számú kapujaként kiemelt szerepet játszik a nemzetközi beutazóforgalom alakulásában, azon belül pedig a távoli piacról érkező, magas költésű turisták érkezésében. Körükben ugyanis különösen jelentős a minőségi szolgáltatásokat kereső vendégek aránya. A repülőtér megvásárlásával lehetővé válik, hogy a korábbiaknál több tradicionális légitársaság létesíthessen légi összeköttetést Budapest irányába - olvasható az összegzésben.

"A közvetlen, hagyományos légitársaságok által üzemeltetett járatok szerepe alapvető a nemzetközi vendégek, különösen a távolabbi országokból érkezők számának növelése szempontjából. A reptér magyar tulajdonba kerülése emellett új távlatokat nyithat az üzleti célú beutazás erősítése előtt is, hiszen Budapest légi elérhetőségének javítása tovább erősítheti Magyarország versenyképességét a hivatásturizmus piacán is" - emelte ki a közlemény szerint Lázár Judit, a Magyar Beutaztatók Szövetségének elnöke a történelmi jelentőségű bejelentés kapcsán.

A repülőtér hazai működtetése és a várható fejlesztések a beutazó külföldi és kiutazó magyar turisták választási lehetőségeit is szélesítik, továbbá a repülőtér megközelítésének körülményeit is javíthatják - írják.

"A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér kulcsszerepet játszik mind hazánk turizmusa, mind Magyarország megítélése szempontjából. A tulajdonosváltásnak köszönhetően a jövőben tovább erősödhet a szakmai együttműködés a repülőtérrel, így lehetőség nyílhat a szolgáltatások további bővítésére és javítására, beleértve a városba jutás módjainak és minőségének fejlesztését. Ez mind kedvezőbbé tehetné Budapest és Magyarország megítélését az utazók szemében" - idézi a közlemény Molnár Juditot, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökét.

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány a turizmus területén működő több mint negyven szakmai szervezetet tömörítő szervezet. Az MTSZA célja, hogy a turizmus különböző szegmenseiben érdekelt szereplők összehangolják információs, képzési és továbbképzési igényeiket, olyan platformot hozva létre, amely valamennyi tagszervezet, valamint a magyar turizmus minden szereplője számára értékes szolgáltatásokat nyújt - tartalmazz a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.