Pénzügy

K&H felmérés: a fiatalok többsége számít fizetésemelésre

A dolgozó fiatalok 51 százaléka érzi stabilnak az állását.

2024.02.02 21:30MTI

A fiatal munkavállalók többsége, 69 százaléka számított arra, hogy 12 hónapon belül emelkedik a fizetése a K&H ifjúsági index legfrissebb, tavaly novemberben készült mérése szerint - közölte a K&H az MTI-vel csütörtökön

A negyedévente készülő felmérés szerint a fiatal munkavállalók 25 százaléka gondolta úgy, hogy nem nő a bére az elkövetkező 12 hónapban, 6 százalékuk azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy csökken - közölte a pénzintézet.

Bár a többség az elmúlt évben végig emelésre számított, de 2023 félévétől egyre kevesebben, annak ellenére, hogy az adatok szerint 2023-ban az év elején negatív reálbérmutató az év végére a pozitív tartományba került.

Az első negyedévben a fiatalok 73 százaléka, másodikban már 80 százalékuk várt emelést. Az utóbbi kiemelkedően magas arány, az index tíz éves történetében kétszer fordult elő, hogy ilyen magas arányban reméltek emelést a fiatalok, először 2021. negyedik negyedévében.

Tavaly a harmadik negyedévben azonban csökkent az optimizmus, már csak 70 százalék, a negyedikben pedig már csak 69 százalék válaszolta azt, hogy számít béremelésre a következő 12 hónapban.

A felmérés szerint a dolgozó fiatalok 51 százaléka érezte stabilnak az állását. Kiemelték: 16 százalék minősítette ingatagnak a munkahelyen betöltött posztját, harmaduk átlagosnak. A korosztályok között jelentős az eltérés: a 26-29 évesek 68 százaléka nyilatkozott optimistán erről, a 19-25 éveseknek csak a 38 százaléka beszélt stabil állásról - ismerteti a közlemény.

A reprezentatív felmérésben 300 fő vett részt. Az adatfelvétel 2023. november 15-17. között történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.