Mozgalom

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a magyar vidék képét

A zöldséget, gyümölcsöt nem volt divat otthon megtermelni, a vidéki településeken élők is - akik többségének volt konyhakertje - inkább a boltba jártak értük. Ezen kíván változtatni a konyhakertek művelését ösztönző mozgalom.

2014.12.01 17:42MTI

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a vidéki települések képét, nemcsak vizuálisan, hanem a szemléletet tekintve is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

Szakáli István Loránd A legszebb konyhakertek című országos program idei értékelő rendezvényén kiemelte: mindazok, aki részt vesznek a programban úttörőknek számítanak, hiszen egy olyan értéket tesznek a helyére konyhakertjeik gondozásával, ami az elmúlt két évtizedben egyre csak sorvadt.

A zöldséget, gyümölcsöt nem volt divat ugyanis otthon megtermelni, a vidéki településeken élők is - akik többségének volt konyhakertje - inkább a boltba jártak értük. Ezen kíván változtatni a konyhakertek művelését ösztönző mozgalom - ismertette.

Kovács Szilvia, a program ötletgazdája, Karcag alpolgármester elmondta: a program alapvető célkitűzése, hogy mintát adjon az embereknek arra, miként kellene jobban, értelmesebben élni, miért jó, ha kertjeiket megművelik és nem hagyják parlagon.

Az a legbiztonságosabb élelmiszer ugyanis, amit maga termel valaki, arról mindent tud, az valóban saját munkájának gyümölcse - mondta. Közölte: az idén az ország 18 megyéjéből és a határon túlról is, összesen 128 településről összesen 1447 kertnevezés érkezett. Ez mintegy 3000-4000 résztvevőt jelent.

A bírálók összesen 55 település 134 kertjét jelölték a Magyarország legszebb konyhakertje díjra. A bírálók 44 országos díjat ítéltek oda, továbbá 7 megújító különdíjat (olyanoknak, akik már egyszer megkapták a díjat), valamint 3 díjat kaptak a legtapasztaltabb konyhakert-művelők. A díjazottak 30 települést képviseltek.

A mozgalom ötletgazdája a rendezvényen meghirdette a 2015-ös programot is, a jelentkezők csatlakozását a jövő év február 28-ig várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.