Tőlünk hangos a vidék

Rövid pórázon: az IMF és az EB is megpiszkálja a jegybanktörvényt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is foglalkozik a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokkal.

2011.12.15 17:42MTI

Az IMF szóvivője, David Hawley Washingtonban egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a szervezet vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokat. A szóvivő kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "figyelmesen vizsgáljuk a legújabb törvényjavaslatokat, amelyek a központi bankot érintik, és a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra".

Csütörtök este az Európai Bizottság is aggodalmait hangoztatta a magyar jegybanktörvény tervezetét illetően.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó testületet aggasztja, hogy a magyar kormány olyan törvényt szándékozik elfogadtatni, amely potenciálisan alááshatja a központi bank függetlenségét - hangsúlyozta Amadeu Altafaj Tardio, a brüsszeli bizottság alelnöki rangú gazdasági és pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivője.

A szóvivő egyúttal hiányolta a témában a konzultációt az Európai Központi Bankkal. Hozzátette, ezeknek az aggodalmaknak hangot is adott az IMF és az Európai Bizottság előkészítő missziója, Fellegi Tamás magyar főtárgyalóval tartott csütörtöki budapesti találkozóján.

A kormány szerda reggel nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.