Tudomány

Olyan implantátumot fejlesztettek a tudósok, amely mindössze 60 nap alatt gyógyítja a rákot

A rákkutatásban elért elképesztő áttörés a tudósok szerint évente több százezer rákos beteg életét mentheti meg.

2023.10.02 18:09ma.hu

A rák gyógyítása hamarosan olyan egyszerű lehet, mint néhány érintés a mobiltelefonon - állítja egy tudóscsoport, amely 45 millió dolláros támogatást kapott egy újszerű, implantátumalapú kezelési rendszerre, amely 50%-kal csökkentheti a rákos halálozási arányt.

Hét állam kutatói a texasi Houstonban található Rice Egyetem vezetésével pénteken bemutattak egy kifejlesztett három hüvelykes beültethető eszközt, amely egyszerre működik rákfelismerő és gyógyszeradagoló rendszerként.

"Ahelyett, hogy a betegeket kórházi ágyhoz, infúziós zacskókhoz és külső monitorokhoz kötnénk, egy minimálisan invazív eljárással beültetünk egy kis eszközt, amely folyamatosan figyeli a rákbetegségüket, és valós időben állítja be az immunterápia dózisát" - mondta Omid Veiseh, a Rice biomérnöke és a projekt vezető kutatója egy nyilatkozatban.

"Ezt a fajta "zárt hurkú terápiát" már használták a cukorbetegség kezelésében, ahol van egy glükózmonitor, amely folyamatosan beszél egy inzulinpumpával. De a rák immunterápiájában ez forradalmi" - mondta Veiseh.

A kutatók remélik, hogy az implantátumra csak rövid távú használatra lesz szükség - akár 60 nap alatt kiirtja a rákot.

"A rákos sejtek folyamatosan fejlődnek és alkalmazkodnak a terápiához. A jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai eszközök, beleértve a radiológiai vizsgálatokat, vérvizsgálatokat és biopsziákat, azonban nagyon ritkán és korlátozottan nyújtanak pillanatfelvételeket erről a dinamikus folyamatról" - mondta Dr. Amir Jazaeri, a vizsgálat egyik vezetője és a Texasi Egyetem MD Anderson Rákközpontjának nőgyógyászati onkológiai professzora a közleményben.

"Ennek eredményeként a mai terápiák úgy kezelik a rákot, mintha az egy statikus betegség lenne."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.