Koronavírus-járvány

A szervezetben rejtőzködő vírusokat aktivál az új koronavírus

Kiderült, miért lehetnek betegek még hónapokig a koronavírusból felgyógyultak.

2021.06.26 10:43ma.hu

A koronavírus kiváltotta gyulladásos folyamat aktiválhatja az érintettek szervezetében az Epstein-Barr vírust, állapították meg a tudósok – írja az Infostart.

Az eddig ismeretlen eredetűnek tekintett, a koronavírus-fertőzésen átesők 30 százalékát érintő hosszú Covid okára deríthettek fényt a kutatók, írja a MedicalXpress.

"EBV-antitest-vizsgálatokat végeztünk a gyógyult koronavírusos betegeken, összehasonlítva a hosszú Covid tüneteit mutató betegek és az azokat nem mutató betegek EBV-reaktiválódási arányát" – mondta Jeffrey E. Gold, a tanulmány vezető szerzője. A hosszú Covid tüneteit mutató betegek többsége pozitív volt az EBV-aktivációra, ugyanakkor a kontrollcsoportok mindössze 10 százaléka jelezte az aktivációt.

A kutatók több mint 180 koronavírusból felépült beteget választottak ki véletlenszerűen: úgy találták, 30 százalékukat érintik a hosszú Covidra jellemző tünetek. Köztük voltak olyanok is, akiknél a koronavírus-fertőzés maga tünetmentes volt, később mégis kialakult a hosszú Covid.

A hosszú Covid tüneteit mutató betegek kétharmada mutatta az EBV aktivációjára utaló antitestszinteket, szemben a kontrollcsoport 10 százalékával.

"Hasonló arányú EBV-aktiválódást találtunk azoknál, akiknek hónapokig tartó tünetei voltak, mint azoknál, akiknek hosszú Covid tünetei csak hetekkel a pozitív teszt után kezdődtek – mondta a társszerző David J. Hurley, a Georgia Egyetem professzora és molekuláris mikrobiológusa. Ez azt jelezte számunkra, hogy az EBV-aktiváció valószínűleg a koronavírus-fertőzéssel egyidejűleg, vagy nem sokkal azt követően következik be."

"Mivel egyre több bizonyíték támasztja alá az EBV aktiválódásának szerepét az akut koronavírus klinikai manifesztációjában, ez a tanulmány tovább erősíti az EBV szerepét a hosszú Covid kialakulásában – mondta Lawrence S. Young, a Warwicki Egyetem virológusa, a tanulmányt bemutató Pathogens főszerkesztője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.