Gyurcsány-ügy: hűtlen kezelés, 100 milliós kár, visszaperelt ingatlan

Az ügyészség az Altus Rt. által állami tulajdonból megszerzett Szalay utcai ingatlanra vonatkozó korábbi határozatát megváltoztatta, és az ügyben különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúját állapította meg.
2006.03.28 07:36, Forrás: Magyar Nemzet

Az ügyészség tegnapi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök három cégének ügyével kapcsolatban közölte jogi álláspontját. Deutsch-Für panaszára reagálva a nyomozó hatóság megerősítette korábbi döntését, amely szerint Gyurcsány Ferenc fantomcége, a Nomentana Kft. esetében fennáll a magán- és közokirat-hamisítás bűncselekményének alapos gyanúja, de a bűntett büntethetősége 2005. december 20-án elévült. Az ügyészség az Altus Rt. által állami tulajdonból megszerzett Szalay utcai ingatlanra vonatkozó korábbi határozatát megváltoztatta, és az ügyben különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúját állapította meg.

1995 környékén egy szűk csoport fejében körvonalazódni kezdett az ötlet: az országgyűlési képviselők munkájának megkönnyítése és kulturáltabbá tétele érdekében hozzák létre az országgyűlési képviselők klubját, amelyet egy egyesület működtetne. A látszólag nemes cél mögött a valóságban egy több száz millió forint értékű ingatlanügylet is meghúzódott, sőt, az események ismeretében alaposan feltételezhető, hogy ez volt az "önzetlen" ötlet mozgatórugója. A Szalay utca 4. szám alatti, földszinti ingatlan 1994 decemberében még az állam tulajdonában és a MeH kezelésében volt. 1995. január 12-én azonban a MeH - pályáztatás nélkül - 6,640 millió forint vételárért eladta a képviselői klubnak kiszemelt 319 négyzetméteres belvárosi ingatlant a Gyurcsány tulajdonában álló Altus Rt.-nek. Az ingatlan értékesítésének jóváhagyása az egyesületi tag Szilvásy György helyettes államtitkár hatáskörébe tartozott.

Az ingatlant néhány hónappal korábban az állam által megbízott Altus Rt. 9,797 millió forintra értékelte, tehát az állam - illetve a képviseletében eljáró MeH - törvénysértő módon, versenytárgyalás nélkül, jóval az értéke alatt adta el a helyiséget Gyurcsány cégének. Mindössze három hónappal azt követően, hogy az állami ingatlan a miniszterelnök cégének magántulajdonába került, az állam több mint százmillió forint bérleti díj megfizetése mellett tíz évre visszabérelte azt. Az egyesület nevében Gyurcsány Ferenc 1995. április 4-én szerződést kötött a MeH tulajdonában álló Közlönykiadó Kft.-vel.

A szerződésben az egyesület nevében Gyurcsány arra kötelezte az állami céget, hogy vegye bérbe az Altus Rt. tulajdonába került Szalay utca 4. szám alatti földszinti helyiséget, és az ingatlant közpénzen alakítsa át, hogy alkalmas legyen a képviselői klub működtetésére. A jelenlegi kormányfő tehát az egyesület nevében arra kötelezett egy állami céget, hogy az állami tulajdonból a saját társaságának, az Altus Rt.-nek a magántulajdonába törvénysértő módon került ingatlant vegye bérbe és állami forrásból építse át azt. A bérleti szerződés alapján az állami cég több mint százmillió forintért visszabérelte az állami tulajdonból indokolatlanul kikerült ingatlant a kormányfő Altus Rt.-jétől, és több mint százmillió forintért átépítette azt.

A Közlönykiadó Kft. pedig azon kívül, hogy tíz év alatt több mint százmillió forintot fizetett ki az indokolatlanul magántulajdonba adott ingatlan visszabérlése után, és több mint százmillió forintért átépítette azt, tíz éven keresztül még folyamatosan karban is tartotta az ingatlant. 2005-ben, a bérleti szerződés megszűnésekor a miniszterelnök cége az átépített és folyamatosan karbantartott ingatlant úgy kapta vissza a bérlő állami cégtől, hogy az értéknövekedés után - a szerződés szerint - egy fillért sem kellett fizetnie az államnak.

Az ügyben Deutsch-Für Tamás fideszes politikus hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett és egyúttal azt is kérte az ügyészségtől, hogy polgári jogi szempontból is vizsgálja meg az ügyet. Az ügyészség a képviselő feljelentését korábban már elutasította, azonban magánjogi szempontból továbbvizsgálta az ügyletet. A vizsgálat lezárultával jutott az ügyészség arra a megállapításra, hogy az ügyben különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja mégiscsak megállapítható.

A Központi Nyomozó Főügyészség Deutsch-Für Tamás részére tegnap megküldött határozata kimondja, hogy az állami Közlöny és Lapkiadó Kft. ellenszolgáltatás nélkül gazdagította az Altus Rt.-t, mivel a közel százmillió forint értékű beruházás úgy került a cég tulajdonába, hogy azért semmilyen ellenértéket nem számítottak be. A nyomozó szerv vizsgálata szerint több tíz millió forint értékben történt vagyoni juttatás Gyurcsány cégének az állami vagyon terhére. Megállapították, hogy semmilyen ésszerű gazdasági indoka nem volt annak, hogy az állam a kormányfő cégét mindenféle ellenérték nélkül ilyen értékű vagyonhoz juttassa. Mindezek felvetik a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésének gyanúját, amely cselekmény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az ügyészség szerint a cselekmény büntethetősége 2003-ban elévült. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy mivel a kormányfő cége törvénysértés útján az állam kárára gazdagodott a több tíz milliós beruházással, ezért az állami vagyon értékének visszaszerzésére polgári pert indítanak. A polgári eljárást az ügyészség színlelt ajándékozási szerződés, valamint jó erkölcsbe való ütközés jogcímén indítja. Mivel a jogszabályba ütköző szerződés semmis, a törvény rendelkezése értelmében az eredeti állapotot kell helyreállítani. A pert az ügyészség az Állami Közlönykiadó Kft. jogutódja, a Humán Jövő 2000 Kft. és a kormányfő cége, az Altus Rt. ellen kezdeményezi. A nyomozó hatóság külön kiemelte, hogy tapasztalata szerint az ügyben személyi és érdekközösség állt fenn.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Altus-ügy: Törvénytelen döntések, kétes meghatalmazások

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.